Cutremure stiri: 507

A fost instituit un Comitet de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 în Moldova

19 feb. 2021,, 21:50   Societate
878 0

Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova va fi realizat în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, prin implementarea Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19 și Ordinului MSMPS nr. 93 din 05 februarie 2021, se arată într-un comunicat al Ministerul Sănătății.

Astfel, recepționarea vaccinului împotriva COVID-19 va fi efectuată de către Agenția Națională pentru Sănătăte Publică, prin intermediul frontierei avia sau cea terestră. Depozitul național de vaccinuri va asigura păstrarea vaccinului în conformitate cu instrucțiunea vaccinului, la temperaturi de -60oC -90oC; -20 oC și +2 oC +8 oC.

În cadrul spitalelor republicane, municipale, raionale, departamentale, Centrelor de Sănătate raionale, Asociațiilor Medicale Teritoriale, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, vor fi organizate Puncte de Vaccinare, în funcție de numărul de persoane care necesită a fi vaccinate și disponibilitatea vaccinului. Lista instituțiilor medico-sanitare responsabile de vaccinare, conform etapelor și categoriilor de persoane stabilite în Planul național de imunizare împotriva COVID-19.

La etapă I, se va vaccina personalul din cadrul secțiilor de reanimare ATI și secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19, ulterior lucrătorii medicali din asistența medicală primară, prespitalicească, spitalicească, servicii de stomatologie, farmacii, servicii de dializă, transfuzii și transplant, medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical, precum și personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Categoriile de persoane planificate pentru vaccinare, conform etapelor stabilite.

Conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice, departamentale și private sînt responsabili de activitățile de planificare, recepționare și gestionare a stocurilor de vaccin, monitorizarea efectelor adverse, evidența și raportarea datelor privind efectuarea vaccinurilor împotriva COVID-19.


Totodată, a fost instituit un Comitet de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, pe lîngă MSMPS, care va coordona și supraveghea procesul de imunizare.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

De menționat că anterior, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a furniza Moldovei 100.000 de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V, iar restul dozelor necesare pentru țară timp de 4-6 luni în cazul în care vaccinul ar fi fost înregistrat. Potrivit acestuia, la 20 ianuarie, Fondul Rus de Investiții Directe a furnizat părții moldovenești întregul pachet de materiale pentru înregistrarea rapidă a Sputnik V.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав