X 
Cutremure stiri: 501

Ilia Trombițchi: „În magazinele din Moldova poți găsi o mulțime de produse care conțin OMG”

21 sep. 13:00   Societate
2 ore in urma 1101 0

În magazinele din Moldova există foarte multe produse care conțin OMG, deoarece la vamă nu se acordă prea mare atenție acestui aspect.

O astfel de opinie a exprimat într-un interviu acordat portalului Noi.md directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-TIRAS, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi.

Acesta a menționat că legile adoptare de actuala guvernare în vederea reglementării problemei managementului produselor cu OMG nu sunt primele la acest subiect. Un act normativ analogic a fost adoptat acum 23 de ani.

Parlamentul Moldovei, primul în CSI, a adoptat Legea ”Cu privire la Securitatea Biologică”, încă în anul 2001.

Potrivit ecologistului, aceasta corespundea mai mult sau mai puțin directivei europene din 2001, care este în vigoare și în prezent. Legea în sine era bună, însă era pusă în practică, de facto, în proporție de doar 20%.

Ilia Trombițchi consideră că, în esență, noua lege privind OMG a apărut doar pentru că obligațiile Georgiei, Moldovei și Ucrainei față de UE au fost scrise la Bruxelles conform unui șablon comun.


În opinia sa, Moldova, spre deosebire de celelalte două țări, avea deja o lege corespunzătoare legislației UE din anul 2021. Dar au decis să adopte una nouă, deși cea veche ar fi putut fi modernizată. Noul regulament descrie mai detaliat procedurile care trebuie urmate pentru importul de OMG și produse ce conțin modificări genetice, și denumește agențiile responsabile pentru anumite aspecte.

Printre acestea se numără Comisia Națională pentru Securitate Biologică, care acționează ca un organism consultativ, din care face parte și Ilia Trombițchi.

El este singurul ei reprezentant, pe care guvernul l-a păstrat din componența comisiei similare, care funcționa din 2003.

Interlocutorul Noi.md spune că timpul va arăta în ce măsură vor fi respectate prevederile legilor adoptate de autorități. Prin lege, importul produselor modificate genetic în țară este interzis, dar nimeni nu controlează acest proces.

”Abordarea fiecărui organism modificat genetic este individuală, și introducerea lui în mediul ambiant sau plasarea pe piață necesită o decizie la nivel național”, explică directorul executiv al Eco-TIRAS.

Potrivit lui, în prezent, în Moldova nu este înregistrat pentru cultivare nici un singur soi de plante, iar tendința generală a țării este de a nu le permite în viitorul previzibil, de a ne concentra pe soiurile obținute ca urmare a ameliorării tradiționale și pe hibrizii lor. Această abordare a fost adoptată pentru a reduce riscurile social-economice asociate cu orientarea țării spre exporturile către țările UE, unde OMG nu-s foarte populare.

Totodată, ecologistul a remarcat că în Moldova este utilizat pe larg erbicidul glifosat, dezvoltat special pentru a proteja de buruieni soiurile de plante modificate genetic. Acest lucru indică indirect, că soiurile utilizate, în special rapița, pot fi modificate genetic. Și în magazinele din Republica Moldova găsești o mulțime de produse care conțin OMG, pentru că vama practic nu acordă atenție acestui lucru.

”Toți aduc în țară ce vor, iar la vamă este suficient să declare pur și simplu că produsul importat nu conține OMG, extrem de rar cineva verifică acest fapt. Dacă ei nu pot combate comercializarea peștelui prins prin braconaj, atunci ce putem spune despre OMG, a căror prezență se verifică prin teste și costă foarte mulți bani”, spune Ilia Trombițchi.

1
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав