X 
Cutremure stiri: 504

În ce măsură Codul de conduită al funcționarului public din Singapore diferă de legislația moldovenească

7 oct. 12:45   Societate
2162 0

Multe puncte ale „Codului de conduită al funcționarului public din Singapore” coincid cu prevederile legislației moldovenești, menite să contribuie la lupta eficientă împotriva corupției.

Despre acest lucru a declarat expertul în domeniul administrației publice, fostul consilier principal de stat al Prim-ministrului Republicii Moldova, Eremei Priseajniuc în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, informează Noi.md.

Potrivit lui, de exemplu, un funcționar din Singapore este obligat să informeze autoritățile și organizațiile de control despre orice, chiar și cea mai mică, manifestare a corupției.

În același timp, în Moldova există o lege anticorupție separată care prevede același lucru.

În Singapore, un funcționar trebuie să se distanțeze de orice relații informale cu persoane și organizații care, într-un fel sau altul, depind de deciziile luate. Este vorba despre un conflict de interese, care, de asemenea, este prevăzut în legislația moldovenească.

În Singapore, unui funcționar îi este interzis să facă aluzie la propriile interese în orice fel de afacere. Același lucru se referă și la membrii familiei sale. El nu are voie să accepte cadouri care pot fi considerate drept plată pentru servicii, să accepte cadouri pentru a evita anumite acțiuni cerute de lege, să primească bani sau măcar să facă aluzie la aceasta.

După cum a explicat Eremei Priseajniuc, același lucru este valabil și în Moldova. Mai mult, avem chiar un registru în care sînt declarate cadourile oferite în cadrul instituțiilor publice, avem o Agenție Națională pentru Integritate, un Centru Național pentru Combaterea Corupției.

„Avem toate acestea la nivel legislativ”, a subliniat el.

În Singapore, funcționarilor le este interzis să facă cu bună știință greșeli în orice document oficial. Același lucru este valabil și în Moldova. Nu poți face declarații oficiale sau neoficiale incorecte, false. În Codul Penal există un articol privind oferirea de informații false, declarații false.

În Singapore, funcționarii nu au voie să primească, să accepte cadouri sub nicio formă, inclusiv invitații la cină, odihnă comună de la o persoană sau companie cu care funcționarul are sau a avut relații oficiale.

„La noi toate aceste condiții sînt prevăzute în legislația privind lupta împotriva corupției”, a declarat expertul în administrație publică și fostul consilier principal de stat al prim-ministrului Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, în Singapore, funcționarilor le este interzis să se angajeze în activități comerciale sau în muncă paralelă, fără autorizație scrisă de a primi o plată pentru serviciile care se află pe lista obligațiilor sale profesionale.

În Moldova, un funcționar public, de asemenea, nu poate deține funcții în întreprinderi private.

În Singapore, funcționarii nu pot primi remunerări suplimentare sau orice compensație pentru munca în afara programului obișnuit de lucru, nu pot participa la o afacere deținută de o persoană care se află în relații de afaceri cu funcționarul, nu pot accepta comisioane de la furnizorii de bunuri sau servicii, nu pot accepta oferte care pot fi considerate servicii gratuite drept remunerație. Acest lucru este interzis și în Moldova.

În Singapore, funcționarilor le este interzis să combine relațiile informale cu cele oficiale, să manifeste favoritism sub orice formă, să accepte cadouri într-o formă voalată, explicîndu-le cu unele motive oficiale, de exemplu, să declare o călătorie în străinătate drept o recenzie pentru anumite produse. Același lucru este inclus și în legislația moldovenească.

Se suprapun, de asemenea, și clauza care interzice organizarea de întruniri oficiale în locuri aparținînd unei persoane care depinde de deciziile luate, împrumutul de bani de la persoane dependente și prejudicierea intereselor țării.

În Singapore, un funcționar trebuie, de asemenea, să comunice cu persoanele cu care intră în relații de afaceri pe picior de egalitate, să se ocupe de rezolvarea problemei concrete și să nu pretindă că este ocupat.

Eremei Priseajniuc a explicat că este vorba despre o bună planificare și control asupra implementării deciziilor, iar în cadrul guvernului Moldovei există o astfel de structură, care poate verifica implementarea corectă sau incorectă a anumitor acțiuni în cadrul planurilor, strategiilor guvernamentale, hotărîrilor de guvern sau deciziilor prim-ministrului.

„Putem spune că în Codul de conduită al funcționarului din Singapore foarte multe puncte coincid cu legislația moldovenească”, a declarat expert în administrație publică, fostul consilier principal de stat al prim-ministrului Moldovei.

Potrivit acestuia, funcționarii ar trebui să poată lua decizii echilibrate, bazate pe analiza informațiilor, prognozînd posibilele consecințe și riscuri.

1
3
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав