Lumea nu se înghesuie să cumpere. Fie din cauza prețurilor, fie din cauză că ar putea conține nitraţi. Cei ce vînd trebuie să aibă obligatoriu acte de proveniență și avizele sanitare.
Comercianții care vindeau căpșune la Piața Centrală au arătat cu greu documentele de proveniență, transmite tvrmoldova.md.
În cele din urmă, documentul a fost trimis online de importator pe telefonul mobil al medicului de la Piaţa Centrală. Acesta a confirmat că toate căpşunele sînt aduse de la piaţa en-gros, de la acelaşi importator.
"Anul acesta sînt preconizate prelevări de probe de la căpşune… în jur de 15. Au fost prelevate pînă în momentul actual, în ceea ce ţine de rezidurile de pesticide şi nitraţi, o probă. Analiza de laborator nu a confirmat prezenţa pesticidelor. Însă importatorul trebuie să-şi facă autocontrol pînă la plasarea pe piaţă. Cei care vînd la piaţă evident că cumpără de la un importator oficial. Trebuie să ceară de la importator şi buletinul de analiză sau raportul de încercări, şi un certificate de calitate", a spus Alexandru Donica şef Direcție Comerț Internațional și Inspecție la Frontieră, ANSA
Cei mai mulți dintre cetățeni evită să cumpere căpşune în această perioadă. Și prețurile sînt prohibitive.
Medicii spun că fructele, ca de fapt toate produsele alimentare, trebuie cumpărate doar din locuri autorizate, unde exisată certificate de calitate. Înainte de consum, trebuie foarte bine spălate pentru că altfel există riscul de îmbolnăvire.
”Fructele contaminate pot provoca acele intoxicaţii, simptomatic ar fi: greaţă, vomă, diaree, febră. În cazul apariţiei acestor simptomele, sfatul nostru este – cît mai rapid de adresat la medic, pentru că complicaţiile pot fi destul de grave." Căpşunele autohtone apar de obicei pe tarabele pieţelor din Republica Moldova abia în luna aprilie”, a spus Lucia Fanchira medic de familie, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii.
Adăuga comentariu