X 
Cutremure stiri: 501

Recolta de porumb va fi neprofitabilă în acest sezon

22 sep. 16:20   Societate
1 ore in urma 508 0

În raportul din septembrie 2024, Ministerul american al Agriculturii (USDA) a revizuit în sens descendent atît producția mondială de porumb, cît și stocurile mondiale, care au atins minime istorice.

Recolta de porumb va fi neprofitabilă în acest sezon.

Potrivit celor mai recente estimări, producția mondială de porumb a scăzut la 1,218 milioane de tone, în timp ce stocurile mondiale s-au situat la 308 milioane de tone, practic neschimbate față de sezonul precedent, informează mybusiness.md.

Cea mai accentuată scădere se observă în Uniunea Europeană. Aici recolta de porumb a scăzut cu încă 1,5 milioane de tone, ajungînd la un total de 59 de milioane de tone. Astfel de date se conțin în analiza expertului în piețe agroalimentare Iurie Rija.

În ceea ce privește Ucraina, seceta severă care a afectat două treimi din țară de la sfîrșitul lunii iunie pînă la începutul lunii septembrie a dus la o scădere cu 22% față de anul precedent a recoltei de porumb, ajungînd la 24,87 milioane de tone. Aceasta este, de asemenea, cu 25% mai puțin decît media ultimilor cinci ani.


Recolta de porumb a Rusiei a scăzut, de asemenea, cu 0,6 milioane de tone, la 13,5 milioane de tone, în timp ce exporturile au scăzut cu 0,4 milioane de tone, la 3,8 milioane de tone.

Se preconizează că reducerea producției de porumb în Romînia, Bulgaria și Ucraina va duce la creșterea prețurilor locale în viitorul apropiat. Combinația dintre prețurile mai mari și oferta redusă va afecta fluxurile comerciale, în special exporturile Ucrainei către destinațiile sale tradiționale, precum Spania și Egipt. În acest context, se așteaptă ca SUA și Brazilia să fie principalii beneficiari ai acestor evoluții, compensînd declinul pieței de pe continentul european.

Pe lîngă porumb, producția mondială de orz a fost, de asemenea, afectată, scăzînd cu 0,7 milioane de tone, la 144,3 milioane de tone. În UE, producția a scăzut cu 0,4 milioane de tone, pînă la 51,5 milioane de tone. În Ucraina, recolta de orz a crescut ușor cu 0,1 milioane de tone, la 5,4 milioane de tone, în timp ce producția de orz din Rusia a rămas la 18,3 milioane de tone. Previziunile privind exporturile de orz rămîn neschimbate la patru milioane de tone din Rusia și 2,4 milioane de tone din Ucraina.

Producția mai scăzută de porumb și orz atît la nivel mondial, cît și în UE, precum și seceta care afectează Ucraina, prevestește creșteri de prețuri pe termen scurt și o recalibrare a fluxurilor comerciale internaționale.

„În Republica Moldova, prețul porumbului ajunge la 3.600 lei pe tonă, iar cel al orzului la 2.600 - 2.700 lei pe tonă (regiunea centrală), însă la acest nivel de preț, numărul ofertelor disponibile este în scădere. În acest context, este evident că pentru majoritatea fermierilor recoltarea porumbului în sezonul actual va fi neprofitabilă. Prognoza optimistă a recoltei mondiale de porumb în Moldova estimează producția la circa 500.000 tone, ceea ce reflectă situația dificilă din această perioadă”, afirmă expertul Iurie Rija.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав