În general, cei care au la vînzare puțină marfă sînt și cei care au produse mai naturale. Dar cînd este un ou bio? Pentru a primi calificativul de ouă bio, ele trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
Găinile de la care provin să nu fie stresate, adică să fie crescute la sol, libere, și să aibă acces atît la pășune, cît și la adăpost închis.
Fiecărei păsări trebuie să îi revină patru metru pătrați de pășune, iar în adăpostul închis să nu fie mai mult de șase păsări pe metrul pătrat, conform normelor UE de zootehnie ecologică.
Hrana găinilor trebuie să fie alcătuită dintr-o combinație de cereale ecolgice, făinuri proteice de origine vegetală, săruri minerale și vitamine organice (în niciun caz sintetice) și să nu conțină niciun fel de substanțe chimice, pesticide, aditivi, conservanți, organisme modificate genetic sau antibiotice.
În afară de proveniența ouălor și a modului cum au fost obținute, foarte importantă este prospețimea lor.
Cum recunoaștem că avem de-a face cu un ou proaspăt sau nu?
Se ia un bol de sticlă și se cufundă ouăle în el. Cele proaspete vor sta pe fundul vasului, la orizontală. Cel care are o săptămînă va sta pe fundul bolului, cu fundul ușor ridicat. Oul de trei săptămîni va sta vertical, cu fundul în sus. Oul vechi va pluti la suprafața apei.
Se agită oul și, dacă gălbenușul se clatină în interior și se lovește de pereții oului, acest lucru trădează faptul că acel ou nu este prea proaspăt.
Se privește fiecare ou în bătaia unei surse de lumină.Cînd oul este proaspăt, se vede gălbenușul în centru acestuia.
Adăuga comentariu