Cutremure stiri: 504

Cel mai mare producător de lactate din Moldova majorează prețurile

10 oct. 15:30   Economie
2 ore in urma 1679 0

Cel mai mare producător de lapte și produse lactate din Republica Moldova, grupul JLC, a majorat cu circa 10% prețul la o mare parte din produsele sale.

Majorarea a avut loc la începutul acestei săptămâni și ar fi cauzată, în special, din cauza scumpirii la începutul lunii a prețului laptelui pe piețele externe de unde producătorul importă materia primă, scrie Mold-Street.

„Dacă nu majoram prețurile, riscam să rămânem fără materie primă sau să creștem pierderile întreprinderilor din cadrul grupului”, au explicat reprezentanții JLC, grup ce are o cotă de circa 50% pe piaţa lactatelor.

Potrivit sursei, producția locală de lapte asigură în prezent aproximativ 70% din materia primă pentru procesare, iar restul este de import.


Totodată se atestă importuri mari de produse lactate, precum untul, brânzeturile, etc. Pe rafturi poate fi observată o cantitate mare de produse lactate din Belarus, România şi Ucraina.

Pe de altă parte, a menționat sursa, datele publice arată că în primele opt luni preţurile la lapte şi produse lactate practic au stagnat, înregistrându-se o creştere nesemnificată de 0,06%.

Se mai precizează că producţia de lapte în Republica Moldova s-a diminuat semnificativ. Dacă în 2014 constituia circa 485 000 tone, anul trecut a fost de două ori şi ceva mai puţin – circa 231 000 tone.

Cel mai mult a scăzut producţia de lapte în gospodăriile populaţiei – de aproape 2,5 ori, în timp ce în întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) s-a majorat de două ori. Potrivit sursei, creşterea producţie de lapte în întreprinderile agricole s-a făcut observată în ultimii 2-3 ani ca urmare a unor măsuri luate de autorităţi pentru stimularea dezvoltării sectorului zootehnic şi anume a fermelor de vaci. Anul trecut, în premieră, au fost alocate plăți directe per kilogram de produs și anume – pentru kilogram de lapte de vacă. Plățile directe se acordă trimestrial fermierului care deține animale, obține și livrează producție animalieră proprie către unitatea de colectare / procesare / abatorizare / comercializare.

2
1
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав