Cutremure stiri: 505

Prețul petrolului scade la începutul săptămînii

12 sep. 2022,, 12:45   Economie
1837 0

Prețurile petrolului au scăzut luni, deoarece perspectivele pentru cererea globală de combustibil au fost influențate negativ de restricțiile COVID-19 din China și de potențialul de majorări suplimentare ale ratei dobînzii în SUA și Europa. Informația este difuzată de RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,4%, pînă la 91,56 dolari pe baril, după ce au crescut vineri cu 4,1%. Petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 1,5%, pînă la 85,45 dolari pe baril, după ce a crescut cu 3,9% în sesiunea precedentă.

Prețurile au fost în mare parte constante săptămîna trecută, deoarece efectul reducerilor nominale de aprovizionare a OPEC+ a fost compensat de blocările în curs în China, cel mai mare importator de petrol din lume.
Cererea de petrol a Chinei ar putea scădea pentru prima dată în două decenii în acest an, deoarece politica Beijing-ului privind COVID-19 îi obligă pe oameni să rămînă acasă în timpul sărbătorilor și reduce consumul de combustibil.
„Momentele negative generale par să le depășească pe cele pozitive”, a spus Jun Rong Yip, strateg de piață la IG, adăugînd că 85 de dolari pentru Brent ar putea fi cea care se anunță pentru viitorul apropiat.
Între timp, Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală sînt gata să ridice și mai mult ratele dobînzilor pentru a lupta împotriva inflației, care ar putea ridica valoarea dolarului american față de alte valute și ar putea face petrolul în dolari mai scump pentru investitori.
„Preocupările din partea cererii au fost legate de impactul ratelor mai mari ale dobînzilor asupra combaterii inflației și a politicii Chinei privind COVID-19”, a scris Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia, într-o notă.
Cu toate acestea, prețurile globale ale petrolului s-ar putea recupera spre sfîrșitul anului – oferta este de așteptat să scadă și mai mult atunci cînd embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rus va intra în vigoare, pe 5 decembrie.
G7 va stabili un plafon pentru prețurile petrolului rusesc pentru a limita veniturile profitabile din exporturile de petrol ale Rusiei după invadarea Ucrainei și intenționează să ia măsuri pentru a se asigura că petrolul poate încă curge către țările în curs de dezvoltare.
Interdicția de transport pe mare a petrolului rusesc peste un anumit plafon va intra în vigoare la 5 decembrie 2022. Interdicția asupra produselor petroliere – din 5 februarie 2023.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав