Cutremure stiri: 504

Va amîna UE încă o dată sistemul biometric de control la frontiere?

10 oct. 18:15   Externe
2 ore in urma 823 0

Planul de a lua amprentele digitale ale pasagerilor care intră în UE începînd cu 10 noiembrie va fi amînat pentru a treia oară, după ce Franța, Germania și Țările de Jos și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest lucru.

După cum scrie „Adevărul european”, despre aceasta relatează The Guardian, citînd diplomați. Introducerea sistemului de intrare-ieșire (EES), care impune cetățenilor din afara UE să fie amprentați sau fotografiați înainte de a intra în spațiul Schengen, a fost deja amînată de două ori înainte.

Acesta urma să fie introdus vara trecută, dar Franța și-a exprimat îngrijorarea că ar avea un impact negativ asupra Cupei Mondiale de Rugby din toamna anului trecut și asupra Jocurilor Olimpice din această vară. Ea a fost amînată pentru 6 octombrie anul acesta și apoi amînată din nou pînă în noiembrie, pe fondul temerilor legate de perturbarea excursiilor școlare în UE.

Surse din rîndul diplomaților UE au declarat miercuri că există foarte puține șanse ca orice versiune a noului sistem de intrare-ieșire să fie gata de punere în aplicare în patru săptămîni, în ciuda faptului că Comisia Europeană a anunțat oficial luna trecută data lansării sale.
Capitalele UE vor fi informate cu privire la planurile de urgență în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Interne, care va avea loc joi la Luxemburg, fiind de așteptat să fie prezentate alternative.

Una dintre acestea are în vedere o lansare treptată a întregului sistem, port cu port și aeroport cu aeroport, pe o perioadă de cîteva luni sau chiar un an.
O altă variantă ar putea implica introducerea „EES Lite” anul viitor, la o dată încă nespecificată, datele din pașapoarte fiind încărcate într-o bază de date centrală, iar amprentele digitale sau datele de recunoaștere facială fiind capturate în altă parte sau la o dată ulterioară. Una dintre cele mai mari probleme în locuri precum portul Dover sînt întîrzierile cauzate de pasagerii care trebuie să coboare din mașini sau autobuze pentru a li se lua amprentele digitale.
O altă opțiune este modificarea normelor UE care impun utilizarea biometriei la frontiere, permițînd călătorilor și altor persoane să încarce date biometrice într-o aplicație sau în locații securizate din afara porturilor sau aeroporturilor.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав