X 
Cutremure stiri: 501

Bulgaria: Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 12 mai

28 feb. 2013,, 18:40   Externe
2431 0
Foto: tribuna.md
Alegerile parlamentare anticipate în Bulgaria vor avea loc la 12 mai, a anunţat joi preşedintele Rosen Plevneliev, adresîndu-se naţiunii din tribuna parlamentului.

Plevneliev a precizat că va programa alegerile pentru această dată dacă şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce) va renunţa la mandatul pentru formarea unui guvern care îi va fi înmînat vineri. Formaţiunea a anunţat deja ca nici ea nu este interesată să formeze un cabinet şi va returna mandatul, aşa cum au procedat deja partidul GERB (de centru-dreaptă) şi Partidul Socialist Bulgar.

Rosen Plevneliev a subliniat că 12 mai este prima posibilă dată pentru anticipate întrucît Comisia Electorală Centrală are nevoie de suficient timp pentru a pregăti scrutinul, avînd în vedere că cele două duminici precedente sînt cele ale Floriilor şi Paştilor, mari sărbători creştine.

Bulgarii au dovedit că în ţară există o societate civilă activă, a adăugat şeful statului, referindu-se la amplele proteste sociale din ultimele săptămîni. "Nu avem dreptul de a trece cu vederea revendicările protestatarilor care sînt cît se poate de explicite. Oamenii vor în primul rînd să fie guvernaţi de oameni decenţi, apoi să nu fie furaţi, să nu fie minţiţi şi să trăiască bine", a subliniat preşedintele bulgar. În opinia lui, problema constă în nerespectarea promisiunilor de către politicini, în instituţiile ineficiente şi încrederea scăzută în acestea.

Plevneliev s-a adresat şi protestatarilor: "Voi aţi schimbat deja Bulgaria. Instituţiile au început să acţioneze pentru a soluţiona problemele prezentate de cetăţeni". El a subliniat însă că unele dintre măsurile propuse în timpul demonstraţiilor nu reprezintă nicio soluţie, cum ar fi naţionalizarea societăţilor de distribuire a energiei electrice.

Preşedintele s-a declarat împotriva introducerii dreptului la revocare a deputaţilor, aceasta fiind o altă revendicare a protestatarilor, şi a reamintit că acest drept a fost prevăzut în două constituţii totalitare ale Bulgariei. Plevneliev a mai criticat faptul că unii dintre demonstranţi au incendiat Constituţia Bulgariei şi steagul Uniunii Europene.

Preşedintele Rosen Plevneliev a subliniat că în curînd va numi un guvern de tranziţie care să conducă ţara pînă alegerile anticipate. În opinia sa, acest guvern va garanta stabilitatea în ţară.

Pensiile vor fi mărite de la 1 aprilie, aşa cum s-a prevăzut, iar legea bugetului de stat va fi respectată, a spus Plevneleiv.

În ultimele săptămîni, Bulgaria a fost cuprinsă de un val de proteste sociale provocate de nivelul scăzut de trai. Demonstraţiile au dus la demisia guvernului de centru-dreapta al lui Boiko Borisov şi la o criză politică fără precedent în ultimii 16 ani în Bulgaria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав