X 
Cutremure stiri: 505

Experţii susțin că Vitalie Pîrlog are şanse mari să devină procuror general

28 mar. 2013,, 14:42   Politică
3736 1
Foto : nit.md
Experţii consideră că Vitalie Pîrlog, candidatul selectat de Comisia specială pentru funcţia de procuror general, are şanse mari să fie confirmat de Parlament.

Solicitat de reporterul "Infotag" să aprecieze şansele lui Vitalie Pîrlog de a obţine susţinerea Legislativului pentru această funcţie, juristul Teo Cîrnaţ a menţionat că, în primul rînd, din punct de vedere profesional, acesta are pregătirea necesară pentru a fi numit la şefia Procuraturii Generale (PG).

"Funcţia de agent guvernamental la CEDO i-a oferit posibilitatea de a se afirma şi a face cunoştinţă în detaliu cu legislaţia europeană în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. Ţinînd cont de faptul că unul dintre scopurile PG este de a asigura respectarea drepturilor omului, consider că această experienţă îi va fi foarte utilă. Totodată, fiind în funcţia de ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog a sesizat care sînt minusurile sistemului judecătoresc, avînd în vedere că PG este una dintre ramurile principale în procesul de înfăptuire a justiţiei", a spus juristul, precizînd că Pîrlog mai are şi pregătirea ştiinţifică necesară, fiind doctor în drept.

În acelaşi timp, expertul consideră că există şi anumite minusuri care nu-l avantajează pe Vitalie Pîrlog.

"El nu face parte din acest sistem şi nu cunoaşte cum funcţionează din interior. Fiind o persoană străină, ar putea fi marginalizat în interiorul PG", a spus Cîrnaţ.

În ceea ce priveşte aspectele politice ale numirii lui Pîrlog în funcţia de procuror general, expertul a ţinut să precizeze că acesta a avut şanse reale să devină procuror general încă din ziua în care deputatul democrat Vlad Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreşedintele Legislativului, a propus ca funcţia de procuror general să fie cedată opoziţiei.

"Cred că încă de atunci se ştia foarte bine că Vitalie Pîrlog este cea mai binevenită candidatură, pentru că acesta a exercitat funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Greceanîi şi a fost premier interimar pentru o perioadă scurtă de timp. Mai mult, sînt de părere că acest concurs organizat de Comisia specială a fost nu altceva decît o mimare, pentru că Pîrlog se evidenţia dintre toţi candidaţii, acesta ştiind din start că anume el va fi selectat. De asemenea, descalificarea lui din cursă la etapa iniţială a fost un proces regizat. Prea repede membrii comisiei au cedat şi l-au înscris din nou în cursă", a spus Cîrnaţ.

Expertul susţine că spicherul Marian Lupu este obligat să propună Parlamentului candidatura lui Vitalie Pîrlog.

"În actualele condiţii, cred că acesta are şanse mari să fie numit în funcţie cu voturile PCRM, PDM şi ale deputaţilor din grupul Dodon, în total 52 de voturi. În acelaşi timp, dacă partidele din fosta Alianţă se află la etapa acceptării unui candidat la funcţia de prim-ministru, s-ar putea ca aceştia să accepte şi candidatul la funcţia de procuror general. Dacă însă nu se va ajunge la un compromis, atunci funcţia de procuror general ar putea deveni mărul discordiei sau piatra de poticnire care va duce ţara la alegeri anticipate. Dacă vom avea procuror general, atunci vom avea şi guvern şi acordurile cu UE semnate la Vilnius. Foarte mult depinde de felul cum se va negocia în continuare şi dacă se va ajunge la realizarea unui compromis", a menţionat juristul.

Avocatul Vitalie Nagacevschi a relatat pentru "Infotag" că "Vitalie Pîrlog poate fi considerat candidatul opoziţiei". "Ţinînd cont de faptul că acesta a avut o carieră ascendentă pe timpul guvernării comuniste, PCRM are acum posibilitatea să-l voteze. Candidatura lui ar putea fi susţinută şi de PDM, pornind de la faptul că anterior Vlad Plahotniuc a propus ca funcţia de procuror general să fie cedată opoziţiei", a spus Vitalie Nagacevschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав