X 
Cutremure stiri: 505

Este puțin probabil ca FILAT să fie premier

28 mar. 2013,, 20:17   Societate
22007 11

Foto: noi.md

Au trecut trei săptămîni de la demisia guvernului Filat, însă nimic nu probează faptul că partidele fostei Alianțe pentru Integrare Europeană au convenit asupra candidaturii noului prim-ministru. Din fericire, Constituția Republicii Moldova nu stabilește termene exacte, iar juriștii moldoveni au însușit prea bine conceptul de "termen rezonabil". Deși președintele Nicolae Timofti a promis să înainteze candidatura premierului pînă la 1 aprilie, șeful delegației UE în Moldova, Dirk Schuebel a permis, fără ocolișuri, președintelui "independent" al Republicii Moldova să nu se grăbească în această problemă.

Amintim că, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, după consultarea cu fracțiunile parlamentare. În termen de 15 zile de la data desemnării, candidatul prezintă programul de activitate și componența Guvernului în Parlament, care urmează să exprime un vot de încredere sau de neîncredere. În cazul în care Parlamentul nu aprobă guvernul în termen de 45 de zile de la prima desemnare a candidaturii prim-ministrului, acesta urmează să fie dizolvat. Însă cît de mult timp i se alocă președintelui pentru convenirea primei candidaturi, nu poate spune nimeni.

De această lacună în Constituție se folosesc partidele de la guvernare, pentru a-și clarifica relațiile și a conveni condițiile guvernării în cadrul noii coaliții AIE-3.

Cu toate acestea, este evident că, în orice caz, nici Partidul Democrat, nici Partidul Liberal nu vor să-l vadă în fruntea noului guvern pe Vlad Filat. Ei au declarat acest lucru aproape imediat după începerea consultărilor, iar acum în fiecare săptămînă, prin reprezentanții lor, confirmă această poziție. Cu toate acestea, săptămîna trecută Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova și-a înaintat liderul pentru acest post.

Teoretic, în cursul acestei săptămîni ar putea deja începe adevăratele negocieri ale partidelor de la putere cu participarea liderilor, deoarece ceea ce s-a produs pînă acum cu greu poate fi calificat drept negocieri. Însă miercuri, pe 27 martie, prim-ministrul în exercițiu Vlad Filat a declarat nervos, după o ședință de guvern, că se va întîlni cu foștii colegi din alianță numai în cazul în care va considera necesar acest lucru, deoarece nu crede utile "întîlnirile de dragul întîlnirilor". Astfel, el a confirmat faptul că partenerii nu au ajuns la consens, deci este clar că pînă la 1 aprilie, Nicolae Timofti nu va anunța candidatura noului prim-ministru.

Unii experți nu exclud că lucrurile se precipită spre alegeri anticipate, care tot mai mult par inevitabile, în ciuda eforturilor depuse de partenerii externi pentru a sprijini această construcție șubredă. " Partidele de la guvernare au nimerit în zugzwang – o situație în care fiecare acțiune următoare a partenerilor doar înrăutățește situația pentru toată lumea. Niciuna dintre părți nu va mai face concesii". Pe de altă parte, "chiar dacă vor reuși imposibilul – să refacă AIE-3, mult timp această construcție nu va rezista – prea mari sînt contradicțiile între parteneri".

În mod evident, în cadrul negocierilor secrete Filat insistă asupra propriei candidaturi pentru funcția de prim-ministru. El nu are o altă soluție: dacă acest post va fi ocupat de un alt reprezentant PLDM, partidul va ceda pozițiile sale.

Funcția de prim-ministru – nu este doar pîrghia principală de dirijare a fluxurilor financiare, aceasta este, de asemenea, o resursă administrativă puternică, posibilitatea de a influența potențialii alegători. Aceasta este o confirmare a autorității partidului și a poziției de lider a conducătorului partidului. Să dispună de asemenea resurse în situația actuală poate doar un adevărat lider. În caz contrar, partidul pierde în fața partenerilor săi de viitoare coaliție, care își folosesc resursele la capacitate maximă.

Astfel, unii experți consideră că alegerea unei alte candidaturi decît Filat, din partea PLDM pentru funcția de premier va declanșa un declin rapid al acestui partid și dispariția lui completă de pe eșichierul politic al Republicii Moldova.

Însă nici Vlad Plahotniuc nu va ceda. El a început atacul său asurzitor nu pentru ca victima să-i scape teafără. Pe de altă parte, alegerile anticipate deocamdată nu convin Partidului Democrat. Prin urmare, fără a recurge la compromis, Plahotniuc poate să-l preseze pe Filat cu alte mijloace disponibile.

Săptămîna trecută se vorbea despre o schemă incredibilă de desemnare în funcția de premier a lui Filat, iar Plahotniuc ca viceprim-ministru în locul lui Valeriu Lazăr. Și prin declarația sa răsunătoare despre plecarea din guvern ministrul economiei, într-o anumită măsură, a confirmat indirect aceste presupuneri. Deși a numit alte motive - de exemplu, că este împiedicat să lucreze.

Opțiunea este cu adevarat fantastică, dar ce ar fi imposibil în Republica Moldova? În acest scenariu Vladul cu funcția secundară ar dirija economia reală, și, probabil, ar înregistra succese: el este eficient și eficace. Și l-ar fi eclipsat pe Vladul senior – i-ar fi reușit – de aceasta puțini se îndoiesc.

Dacă Partidul Democrat ar reuși să capete poziții potrivite pentru a controla fluxurile financiare, dirijate de oamenii Partidului Liberal Democrat din guvern, mîinile lui Filat ar fi strîns legate. Iar dosarele penale suspendate nu i-ar permite prim-ministrului să se miște într-o direcție greșită.

Însă, la sfîrșitul săptămînii trecute, Valeriu Lazăr, vizibil mai vesel, a declarat presei că a fost " înțeles greșit " și el nicăieri nu pleacă din guvern.

S-a schimbat tactica luptei corp la corp? Candidatura lui Filat, din nou, nu este examinată de partenerii de coaliție? Partenerii, din nou, caută variante pentru a forța Partidul Liberal Democrat să propună un alt candidat pentru funcția de prim-ministru?

Unele surse bine informate au înaintat o versiune destul de verosimilă a desfășurării evenimentelor. Ideea este că liderii PD și PL dau un exemplu de sacrificiu pentru interesele, desigur, ale poporului (țării, integrării europene etc): democratul Marian Lupu refuză postul de Președinte al Parlamentului și propune această funcție lui Igor Corman, iar Mihai Ghimpu părăsește postul de prereședinte al Partidului Liberal, și-l transmite nepotului său, Dorin Chirtoacă. În acest caz, Vlad Filat care insistă asupra fotoliului de prim-ministru, va arăta destul de rușinos și conform planului partenerilor de AIE, va fi nevoit să cedeze.

Astfel, Plahotniuc ucide doi iepuri deodată: scapă de Vlad Filat și Mihai Ghimpu, care-i sufocă pe toți prin imprevizibilitatea sa, poftele politice mari și provincialism.

Situația partenerilor este cu adevărat complicată, iar în condițiile cînd regulile scrise și nescrise nu mai sînt luate în seamă în Moldova, prognozele privind evoluția situației politice devin o sarcină ingrată. Singurul lucru care contează astăzi pentru negociatori sînt interesele. Interesele lor personale. Și aceasta este o nenorocire pentru țară: reprezentanții partidelor o împart cinic în sfere de influență, folosind toate pîrghiile posibile ale puterii.

Irina ASTAHOVA




P.S. Filat i-a cerut scuze lui Plahotniuc și din nou va deveni prim-ministru

Pe baza altor informații, democrații sînt de acord ca Filat să revină în postul de prim-ministru.
Liderul liberal-democrațillor, Vladimir Filat i-a cerut scuze lui Vladimir Plahotniuc pentru remarcile sale. Potrivit deschide.md, prim-ministrul în exercițiu i-a cerut scuze vice-președintelui Partidului Democrat, în cadrul unei întîlniri secrete.

Portalul, făcînd referință la sursele sale, a declarat că cei trei lideri ai Alianței s-au întîlnit la sediul Partidului Democrat, unde Vladimir Filat și-a luat cuvintele înapoi și l-a rugat pe Vladimir Plahotniuc să-l ierte. Anterior politicianul a declarat că liderul democrat este un păpușar și șobolan, precum și principalul factor de mafiotizare a țării și monopolizare a economiei.

Potrivit informațiilor disponibile, democrații au acceptat ca Filat să rămînă în funcția de prim-ministru, deși anterior au declarat că el a promovat reforme prost gîndite și ineficiente care au adus țara la dezastru.

Sursele portalului adăugă că în favoarea reconcilierii politicienilor este faptul că fostul director al Serviciului Fiscal a fost transferat în arest la domiciliu, iar ministrul Sănătății, Andrei Usatîi nu s-a prezentat la interogatoriu, unde urma să fie informat cu privire la acuzațiile de abuz de de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În ciuda acestor informații, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus că el poartă doliu pentru "Alianța pentru Integrare Europeană".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав