X 
Cutremure stiri: 501

A fost numit un nou judecător la Curtea Constituțională

5 apr. 2013,, 11:44   Politică
3011 0
Foto: moldova.org
Cel de-al doilea judecător propus de Parlament în funcția de membru al Curții Constituționale a devenit actualul ambasador al Republicii Moldova în Italia, Aurel Băieșu. Astăzi, cu votul partidelor PLDM, PL și PD, Băieșu a fost numit în această funcție, relatează NOI.md.

Pînă la depunerea jurămîntului, Aurel Băieșu va fi obligat să demisioneze din orice funcție, inclusiv să-și suspende activitatea din oricare partid.

În același timp, înainte de a fi supus votului proiectul privind numirea lui Băieșu, deputații PCRM au părăsit ședința Parlamentului, exprimîndu-și nemulțumirea că acesta deține pașaport românesc. Deputatul PCRM, Artur Reșetnicov, i-a sugerat lui Aurel Băieșu să renunțe la pașaportul respectiv, fiindcă nu are relevanță pentru calitatea de judecător. Deputatul l-a mai întrebat, în caz că liderul PL, Mihai Ghimpu, cere CC să se expună în legătură cu unirea R.Moldova cu România, cum va proceda în calitate de magistrat. În replică, Băieșu a spus: “Desigur că o să mă conduc după Constituția Moldovei”.

La rîndul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că unirea cu România nu poate avea loc prin intermediul celor 6 judecători de la Curtea Constituțională. În replică, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că unirea dintre cele două țări nu va avea loc niciodată, specificînd că doar liberalii pot să-și dorească acest lucru.

“Eu nu mă cobor la nivelul proștilor, trădătorilor”, a răspuns Ghimpu în replică.

Pe de altă parte, președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, nu vede nimic rău în faptul că Băieșu are pașaport romanesc. Diacov a spus că el personal nu are, însă atît soția, cît și fiicele sale, dețin acest pașaport.

“Noi nu putem să condamnăm omul pentru faptul că are două cetățenii. Chiar și eu mulți ani de zile am fost împotrivă că în Moldova să se ofere doua cetățenii, însă, în prezent, toată familia mea are acest pașaport”, a spus Diacov.

Un alt judecător numit recent la Curtea Constituțională este Victor Popa. Acesta urmează astăzi să depună jurămîntul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав