X 
Cutremure stiri: 501

Configuraţia noului guvern depinde de viitoarea majoritate parlamentară – opinia experţilor

11 apr. 2013,, 15:11   Politică
3449 1
Foto: tribuna.md
Configuraţia noului Cabinet de Miniştri, pe care urmează să-l propună candidatul desemnat pentru funcţia de premier Vlad Filat, va depinde foarte mult de componenţa politică a viitoarei majorităţi parlamentare, consideră analistul politic Anatol Ţăranu.

Solicitat de reporterul "Infotag", expertul a menţionat că acum Vlad Filat urmează să-şi concentreze activitatea asupra a două lucruri majore: identificarea majorităţii parlamentare care poate să-l susţină, iar în dependenţă de aceasta să poarte negocieri pentru stabilirea componenţei nominale a viitorului Guvern.

"În condiţiile în care se păstrează vechea majoritate parlamentară, atunci schimbările vor fi foarte nesemnificative, însă în situaţia în care se formează o nouă majoritate, atunci schimbările ar putea fi fundamentale", consideră Anatol Ţăranu.

Expertul politic Igor Boţan susţine că componenţa noului Guvern depinde foarte mult de faptul dacă liderul PL, Mihai Ghimpu, îşi va menţine punctul de vedere şi nu va vota pentru Vlad Filat în fruntea Guvernului, aşa cum a declarat în repetate rînduri.

"Au la moment cei doi Vlazi (Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc - "I") suficiente pîrghii pentru a-l determina pe Ghimpu să-şi schimbe punctul de vedere, nu ştim, la fel cum nu cunoaştem pe cît de consolidată este echipa PL ca să dea ascultare liderului lor. Pe de altă parte, deşi Igor Dodon susţine că nu-l vrea pe Filat în fruntea Cabinetului de Miniştri, acesta lasă totuşi să se înţeleagă că există loc pentru revizuirea atitudinii", a declarat pentru "Infotag" Igor Boţan.

Întrebat dacă în procesul de stabilire a componenţei nominale a Guvernului se va ţine cont de algoritm, expertul a menţionat că "liderii politici nici nu-şi pot imagina altfel lucrurile".

"Prin aceste funcţii, ei îşi exercită atribuţiile, dar, totodată, îşi rezolvă şi interesele personale, de grup, clandestine. Algoritmul este un lucru sfînt şi nu vor renunţa la el", a conchis Igor Boţan.

Liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a relatat pentru "Infotag" că, în opinia lui, componenţa Guvernului va fi schimbată foarte puţin, pentru că în urma negocierilor va fi formată Alianţa pentru Integrare Europeană 3.

"Aşa cum am mai spus anterior, va fi pînă la urmă o alianţă cu Mihai Ghimpu şi cu un Vlad Filat mult mai dependent de Vlad Plahotniuc. Prin demiterea Guvernului, Plahotniuc a demonstrat că el este stăpîn în această ţară şi că, dacă doreşte, poate să-l demită pe Vlad Filat în orice moment", a spus Mocanu.

În opinia lui, în cadrul negocierilor, acum miza este obţinerea funcţiei de şef al Serviciului Vamal de către PL, iar a funcţiei de procuror general – de către omul lui Plahotniuc.

"Lupta de bază se dă pentru aceste două funcţii. Procurorul general al lui Plahotniuc are două sarcini de bază: să acopere crimele săvîrşite de Vlad Plahotniuc, iar pe de altă parte, de cîte ori Vlad Filat nu va fi cuminte, să-i fluture prin faţă dosarul legat de trafic de influenţă în cazul interceptării convorbirilor telefonice", a spus liderul Mişcării Antimafie.

Miercuri, 10 aprilie, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat în calitate de candidat pentru funcţia de premier. În termen de 15 zile, acesta trebuie să propună spre aprobare Parlamentului componenţa nominală a Guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав