X 
Cutremure stiri: 501

Activitatea Parlamentului riscă să fie blocată. Află ce se întîmplă după demiterea spicherului

25 apr. 2013,, 16:27   Politică
7634 1
Foto: inprofunzime.md
În cazul în care deputații nu aleg astăzi un alt președinte al Parlamentului după demiterea lui Marian Lupu, se creează un blocaj al activității legislativului. Declarația a fost făcută pentru NOI.md de către deputatul independent, juristul Sergiu Sîrbu, care susține că vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, nu are împuterniciri să îndeplinească activitățile spicherului, nici măcar convocarea ședințelor Parlamentului. Asta în caz că nu este împuternicită de către președintele Parlamentului. De asemenea, Sergiu Sîrbu susține că, conform Constituției, pentru funcția de președinte al Parlamentului nu există interimat, iar în aceste condiții trebuie să aibă loc alegerea unui alt spicher, fiindcă fără el convocarea ședințelor este imposibilă.

În aceste condiții, pentru situația în care convocarea Parlamentului va fi imposibilă și va avea loc blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Constituția Republicii Moldova prevede că președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul.

Pe de altă parte, deputatul PLDM, Tudor Deliu a declarat pentru NOI.md, că în caz de demitere a președintelui Parlamentului, Liliana Palihovici va avea posibilitatea să convoace ședința Parlamentului. Asta deoarece comisia responsabilă de revocarea lui Marian Lupu va prezenta un proces verbal cu rezultatul votului, iar procesul va conține un alineat care va stipula că, după revocarea președintelui, vicepreședintele va fi împuternicit să exercite atribuțiile acestuia.

De asemenea, Tudor Deliu a spus că liberal-democrații intenționează să pregătească un proiect de lege privind modificarea regulamentului Parlamentului. Proiectul va prevedea că după demisia spicherului, vicepreședintele este împuternicit să efectueze activitățile spicherului. Pentru ca acesta să fie votat, este nevoie de 51 de voturi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав