X 
Cutremure stiri: 501

Legea privind sistemul electoral mixt a fost abrogată

3 mai. 2013,, 14:44   Politică
5322 2
Foto : arena.md
Legea cu privire la sistemul electoral mixt a fost abrogată de către Parlament. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi după audierea raportului Comisiei pentru investigarea impactului sistemului electoral mixt, relatează NOI.md. Decizia privind anularea proiectului a fost luată cu votul PCRM și PLDM. Asta după ce la data de 19 aprilie liberal-democrații au votat cu democrații pentru aprobarea proiectului de lege.

Președintele comisiei, Tudor Deliu, a declarat că legea îngrădește dreptul la vot pentru cetățenii din Transnistria și cei aflați peste hotare, deoarece ei vor vota pe o singură circumscripție, cea cu lista partidelor. De asemenea, Deliu a declarat că, urmare a discuțiilor publice cu societatea civilă, instituții etc., comisia a decis că legea a fost adoptată în grabă și a fost încălcată procedura constituțională.

Pe de altă parte, democrații acuză liberal-democrații că, deși pledau pentru sistemul mixt și colectau semnături, nu se țin de cuvînt. În replică, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a spus că, atunci cînd PLDM pleda pentru această lege, în scena politică nu exista un personaj care prezenta pericol pentru sistemul democratic. Streleț s-a referit la democratul Vlad Plahotniuc.

La o săptămînă după ce au votat pentru adoptarea proiectului, liberal-democrații au solicitat crearea unei comisii. În același timp, liberalii au declarat că vor contesta proiectul la Curtea Constituțională.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав