Cutremure stiri: 506

Victor Chirilă: Moldova a pierdut o ocazie excelentă de a se diferenţia de spaţiul post-sovietic, controlat de Rusia

29 mai. 2013,, 12:25   Societate
2960 1
Foto: timpul.md
*(Interviu acordat de către directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, reporterului "INFOTAG", Mariana Tabuncic).

Partea I

"INFOTAG": Dle Chirilă, la începutul anului 2013 susţineaţi cu încredere că Republica Moldova are toate şansele să semneze Acordul de Asociere cu UE în toamna acestui an la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Acum, după toate răsturnările de situaţie de pe scena politică de la Chişinău, mai credeţi în şansele semnării sau cel puţin parafării acestui document important pentru parcursul european al Moldovei?

Victor Chirilă: După 4-5 luni de zile de scandal şi răzbunări continue între componentele fostei alianţe de guvernare trebuie să recunosc că îmi vine greu să mai afirm acest lucru. Asta pentru că partidele democratice proeuropene aflate la guvernare s-au discreditat nu doar în faţa alegătorilor, a societăţii, dar şi în faţa partenerilor europeni. De asemenea, au fost discreditate instituţiile statului, a avut foarte mult de suferit imaginea Parlamentului, iar Guvernul nu mai are autoritatea şi nici puterea de altă dată pentru a promova eficient reformele. Este pusă la îndoială autoritatea Preşedinţiei, Curţii Constituţionale, deci totul este un balamuc pe care nimeni nu-l putea prevedea acum cinci luni.

Totul a început de la vînătoarea cu sfîrşit tragic din "Pădurea Domnească", ale cărei consecinţe negative nu au putut fi minimalizate de către politicienii de la guvernare. Şi acest lucru este trist, pentru că nu mai există încrederea necesară atît în interiorul ţării, cît şi în exteriorul ei, faţă de angajamentele pe care şi le-au asumat actualii politicieni atunci cînd au venit la guvernare. De aceea, într-o măsură mai mare sau mai mică toţi sînt culpabili în faţa societăţii pentru dezastrul în care ne aflăm. Nu cred că cineva dintre politicieni ar putea avea o scuză în faţa societăţii. Convingerea mea fermă este că nu poţi să faci reforme, să avansezi pe calea integrării europene, să combaţi corupţia, să demafiotizezi economia, să decriminalizezi relaţiile economice, atît timp cît încerci să promovezi reforme distrugînd instituţii sau minimalizînd eficienţa acestora.

Nu sînt de acord cu cei care susţin că trebuie să distrugem totul şi să începem de la zero. Dar din păcate, avem şi astfel de falşi promotori ai luptei împotriva mafioţilor, oligarhilor. Această luptă falsă este de fapt tot mai lesne de manipulat din exterior, lucru care cred că se şi face.

"I": În opinia Dvs., de ce a fost determinată situaţia politică incertă în care ne aflăm?

V.C.: În urma cazului tragic de la "Pădurea Domnească", PLDM a încercat să facă o schimbare în cadrul sistemului judecătoresc şi a început-o cu Procuratura. Acest lucru nu a reuşit şi a început o luptă de tranşee între PLDM, pe de o parte, şi PDM şi PL pe de altă parte. Au apărut suspiciuni reciproce, care se alimentau în fiecare zi cu declaraţii veninoase reciproce. Ulterior, au apărut emoţiile, dorinţa de răzbunare, şantajul şi astfel s-a pornit un cerc vicios, din care nici acum nu putem ieşi. În consecinţă, imaginea partidelor democratice a fost foarte mult şifonată în ultimele luni de zile, fapt confirmat şi de sondajele de opinie.

"I": Cum apreciaţi totuşi succesele înregistrate pînă în prezent pe planul integrării europene?

V.C.: Fără îndoială, în aceşti trei ani s-au făcut anumiţi paşi concreţi în direcţia apropierii de UE. Aprecierile care au venit din exterior şi interior la adresa Alianţei pentru Integrare Europeană şi a Guvernului nu au fost lipsite de fundament. Au fost făcuţi paşi esenţiali pentru a pune pe o traiectorie coerentă şi plină de realism relaţia noastră cu UE.

S-a menţionat nu o singură dată că am avansat foarte mult în dialogul privind liberalizarea regimului de vize, mai repede chiar decît Ucraina. De asemenea, am avansat rapid şi în ceea ce priveşte Acordul de asociere şi Acordul de liber schimb. Toate aceste realizări înseamnă şi paşi concreţi în direcţia apropierii de UE, chiar dacă ei nu se simt în buzunarul cetăţeanului. Lucrurile nu au evoluat atît de rapid cum ne-am fi dorit, dar, cu siguranţă, nici nu au devenit mai proaste decît pînă în 2009. Problema este că cetăţenii vor să vadă stabilitate şi claritate la nivel politic, care să le inspire încredere că ziua de mîine va fi mai bună. Ţinînd însă cont de faptul că la moment acest lucru nu există, oamenii caută un reper, care este Vladimir Voronin și Partidul Comuniştilor.

"I": Într-un comentariu recent aţi ironizat pe seama "poveştii de succes" a Moldovei, precizînd că pe data de 9 mai, cînd la Chişinău a fost sărbătorită Ziua Victoriei, aceasta a fost petrecută pe ultimul său drum. În schimb, aţi menţionat că Moldova are toate şansele să devină "povestea de succes" a Uniunii Euroasiatice. Să înţelegem prin aceasta că în opinia Dvs. şansele Moldovei de integrare în UE au fost serios diminuate?

V.C.: A fost într-adevăr în acel comentariu o ironie care s-a dorit a fi o critică bine intenţionată într-o situaţie foarte complicată. Uneori nu ai cuvinte pentru a exprima lucrurile raţional. În ultimul timp, politicienii noştri nu se comportă raţional şi atunci lucrurile trebuie explicate într-o astfel de manieră, încît ei să înceapă să înţeleagă că lucrurile merg prost în această ţară. Nu m-am gîndit nici într-un moment să fac o critică răutăcioasă. Este o critică destinată celor care încă mai gîndesc raţional în această ţară ca să se oprească din acest vîrtej care nu duce nicăieri.

Am primit mai multe reacţii la acest comentariu, inclusiv din partea experţilor de la Bruxelles, care au recunoscut că ceea ce se întîmplă acum în Moldova este o istorie tristă. În ceea ce priveşte diminuarea şanselor de integrare europeană, evident, instabilitatea politică din ţară a îndepărtat Moldova de şansa de a se integra mai rapid în UE.

"I": Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, aflat la Chişinău cu ocazia Zilelor Europei, a transmis clasei politice un mesaj clar de consolidare a forţelor de dreapta şi de constituire a unui guvern proeuropean. Credeţi că acest mesaj a fost auzit de clasa noastră politică?

V.C.: Vom vedea acest lucru în rezultatul negocierilor care au loc acum între PLDM şi PD. Eu cred că aceste partide au ultima şansă de a evita un dezastru pentru ei, pentru ţară şi pentru cetăţenii care vor o apropiere de UE. În caz contrar, fără îndoială, în toamnă vom avea alegeri anticipate, iar în rezultat vom avea o cu totul altă realitate politică. În cazul în care partidele proeuropene vor pierde puterea, cei care vor veni în locul lor vor continua relaţia cu UE, dar vor fi mai puţin deschişi şi mai puţin determinaţi ca să îndeplinească reformele asumate pînă acum în relaţia cu UE.

"I": Pe de altă parte, după toate învinuirile reciproce din tabăra democratică, utilizarea elementelor de şantaj şi după voturile încrucişate din Parlament, credeţi că ar mai fi posibilă crearea unei majorităţi parlamentare democratice?

V.C.: Alianţa politică nu este o alianţă între prieteni. Este o alianţă între partide, care au agende şi obiective diferite. Realitatea este că actualii politicieni s-au învinuit nu o singură dată, după care s-au aşezat la masa tratativelor. Cred că şi de acum încolo pot face acest lucru. Din păcate, asta este logica lucrurilor la noi. Eu consider că aceşti politicieni ar trebui încă o dată să se gîndească la realităţi, să analizeze lucrurile logic, să găsească un compromis şi să se angajeze pe calea îndeplinirii unei agende, care presupune schimbarea treptată a sistemului nostru judecătoresc, a realităţilor politice şi economice din ţară. În caz contrar, mă tem că vor fi penalizaţi, indiferent că vor fi alegeri peste 5 luni, 7 luni sau peste un an.

"I": Care ar trebui să fie principalele criterii care ar trebui să stea la baza formării noului guvern?

V.C.: În primul rînd, cred că cei care s-au implicat în acest scandal deja de cinci luni, trebuie să ia o pauză şi să permită noilor personalităţi să facă parte din acest guvern. În acelaşi timp, actorii politici – Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu – trebuie să susţină acest guvern, din umbră, dacă vreţi. Este important ca ei să nu se implice în treburile guvernului şi a ministerelor şi să le ofere viitorilor miniştri şi guvernului în general o agendă clară de acţiuni asupra cărora vor cădea toţi de acord. În caz contrar, fără voinţa politică, fără compromisuri între politicieni şi fără o agendă clară de acţiuni pentru viitorul guvern, acesta nu va reuşi să facă mare lucru şi vom avea o nouă dezamăgire. Riscăm să pierdem cu totul o generaţie de politicieni în care s-a investit foarte mult în ultimii patru ani.

"I": Chiar dacă nu se recunoaşte oficial, cel mai sensibil subiect al acestor negocieri este partajarea funcţiilor ....

V.C.: În orice ţară au loc astfel de partajări. Ele sînt parte a discuţiei neoficiale între partidele care formează o majoritate parlamentară. Întrebarea este dacă pot ei să se respecte după ce au făcut aceste partajări, să aibă un comportament astfel încît să inspire încredere unul altuia. Realitatea este de aşa natură că politicienii împart nu doar influenţa politică, dar şi cea economică. Şi nu este nimic nou în acest lucru. Domnul Voronin a făcut la fel, doar că atunci lucrurile păreau mai simple, pentru că PCRM era singurul partid de la guvernare şi, respectiv, lui i-a revenit totul.

"I": Dar în cazul instituţiilor de drept?

V.C.: Eu aş vrea foarte mult să depolitizăm aceste instituţii, dar cum să facem acest lucru într-o societate care este politizată din cap pînă în picioare? Cred că aceste lucruri vor trebui să se facă treptat, schimbînd nu doar oamenii, judecătorii care au o imagine proastă, dar şi impunînd anumite criterii pentru activitatea viitoare a judecătorilor, astfel ca să-i determine să respecte profesia, etica şi legea.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав