X 
Cutremure stiri: 505

Inspectoratul Fiscal a denaturat hotărîrea Parlamentului privind TVA la produsele agricole

18 iun. 2013,, 14:01   Economie
4405 0
Foto : noi.md
Producătorii agricoli din Republica Moldova au solicitat Parlamentului să precizeze la nivel legislativ prevederile privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) la produsele agricole.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli "Uniagroprotect", Alexandru Slusari, a comunicat pentru Agenţia "Infotag" că documentele respective au fost trimise Comisiei parlamentare pentru agricultură şi tuturor fracţiunilor parlamentare: PLDM, PDM, PL şi PCRM, dar şi deputaţilor neafiliaţi.

"Parlamentul a luat o hotărîre care urma să îi ajute pe producătorii agricoli să readucă situaţia cu TVA la cea din anul trecut, cînd această taxă era de 8%, dar Inspectoratul Fiscal a denaturat totalmente esenţa deciziei Parlamentului. În loc ca din 20% de TVA 8% să revină statului, iar 12% să le rămînă producătorilor agricoli, în mod real agricultorii vor trebui să se despartă în medie cu 14% de TVA, şi chiar cu întreaga sumă de 20%", a precizat Slusari.

Conform legii nr.73, adoptate de Parlament la 11 aprilie 2013, producătorii agricoli urmau să achite la buget doar 40% din TVA la produsele agricole la cota standard de 20% ceea ce reprezintă 8% din TVA, în vigoare în anul 2012. Celelalte 60% din suma rămasă a TVA urmau să rămînă le dispoziţia ţăranilor, ca şi anterior. Fiscul însă a emis un ordin prin care a sporit ilegal povara fiscală asupra sectorului agrar, lipsindu-i pe ţărani de cele 60%.

Ordinul fiscului ignoră legea în partea de TVA pe care producătorii agricoli o plătesc în costul utilajelor moderne, al seminţelor şi îngrăşămintelor, al maşinilor agricole şi agregatelor necesare producţiei agricole. Astfel, gospodăriile care investesc mult în producţie ar putea să nu primească înlesnirea deloc şi vor avea de plătit la buget întreaga sumă de 20% de TVA la livrările de produse agricole, pînă la epuizarea TVA din costul achiziţiilor de tehnică şi al altor procurări.

Conducătorii de întreprinderi agricole spun că această abordare îi va sancţiona, în primul rînd, pe cei care investesc în dezvoltarea şi creşterea competitivităţii producţiei agricole. Iar fără aceasta producţia agricolă din Moldova nu are viitor, mai ales, în contextul preconizatei semnări a Acordului privind Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

"O asemenea atitudine a autorităţii fiscale faţă de hotărîrea Parlamentului şi producătorii agricoli este mai mult decît incorectă. Statul cu o mînă ne-a întors fiscalitatea echitabilă, apropiind uşor condiţiile din Moldova de cele care există în ţările din regiune, iar cu altă mînă ne ia înapoi o bună parte din 12% de TVA promise. Noi vom insista să existe echitate şi onestitate în relaţia dintre businessul agricol şi stat", a conchis Alexandru Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав