X 
Cutremure stiri: 501

Cauza mizeriei din țară este ineficiența guvernării, corupția și grupările oligarhice – declarație

15 iul. 2013,, 17:58   Politică
6070 7
Foto: infoprut.ro
Membrii Partidului Forța Poporului, condus de Nicolae Chirtoacă, au aprobat o declarație referitor la activitatea Parlamentului Republicii Moldova în prima jumătate a anului. În document este stipulat că pe parcursul sesiunii de primăvara-vara a activității Parlamentului Republicii Moldova s-au manifestat „contradicțiile interne și neajunsurile sistemice ale guvernării majorității parlamentare compuse din formațiunile “care se declară de orientare centru-dreapta – PLDM, PD și cele doua componente ale PL”.

Potrivit PFP, „lupta înverșunată pentru putere, la care s-au dedat grupările care controlează plenar aceste partide, a scos în evidenţă natura reală a regimului actual – un regim oligarhic si, prin definiție, antipopular”.

De asemenea, în declarație este menționat că, în urma incidentului din ”Pădurea Domnească” de la finele anului trecut, pentru societate a devenit un moment de adevăr “mizeria morală și calitatea guvernării”. Astfel, Alianța nu a trecut acest test al funcționarii democratice a instituțiilor statului și s-a destrămat într-un mod lamentabil, aruncînd societatea într-o nouă criză politică. Cît privește împrumuturile din exterior, membrii PFP menționează că asistența internațională este folosită într-un mod netransparent și ineficient.

Membrii Partidului Forța Poporului consideră că principala cauză a „stagnării și mizeriei din țară este ineficiența guvernării, corupția sistemică și controlul grupărilor oligarhice asupra instituțiilor celor trei ramuri ale puterii de stat. Totodată, incapacitatea guvernării de a face față „sfidărilor perioadei de tranziție, de a promova cu insistența reformele democratice menține starea de stagnare și incertitudine.

Partidul Forța Poporului se pronunță în mod hotărît pentru modernizarea Moldovei în contextul europenizării țării, promovării reformelor sistemice și structurale complexe, ceea ce va imprima un caracter ireversibil schimbărilor democratice.

Textul integral al declarației poate fi accesat aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав