X 
Cutremure stiri: 503

Demiterile contestate de PL la CC ar putea fi declarate neconstituționale, parțial – declarație

19 iul. 2013,, 13:22   Politică
3677 2
Foto: point.md
Membrii Partidului Liberal au contestat la Curtea Constituțională hotărîrea privind demiterea de către Parlament a fostului director ANRE, Victor Parlicov, care a fost înaintat în această funcție de PL.

Solicitat de NOI.md, deputatul liberal Valeriu Munteanu s-a arătat încrezător că liberalii vor cîștiga. „De fiecare dată există un principiu pentru cel care contestă – este sigur de cîștigul său. Această acțiune este de satisfacere a mofturilor politice ale acelor raideri care au atacat Partidul Liberal”, a spus Valeriu Munteanu.

Deputatul susține că PL a depus încă o sesizare la Curtea Constituțională, prin care contestă și demiterea lui Tudor Șoitu din funcția de membru al Curții de Conturi. Munteanu menționează că ambele demiteri au fost operate cu încălcarea Constituției, fiindcă atît directorul ANRE, cît și membrul Curții de Conturi sînt protejați de lege și nu pot fi revocați.

În același timp, contactat de NOI.md, juristul Teo Cîrnaț a afirmat că are rezerve în ceea ce ține de decizia Curții Constituționale cu privire la demiterea lui Parlicov, însă hotărîrea privind demiterea lui Șoitu este una „vădit neconstituțională.”

“Curtea de Conturi este o instituție cu acoperire constituțională, așa cum este Curtea Constituțională. Numai că una verifică cum se execută bugetul, iar cealaltă verifică constituționalitatea legilor. În asemenea situații, cum nu poți demite un judecător al Curții Constituționale, tot așa nu poți demite un membru al Curții de Conturi”, a spus Cîrnaț.

Teo Cîrnaț însă se declară rezervat în ce privește acordarea unui cîștig de cauză PL în ce privește demiterea directorului ANRE. ”În legătură cu faptul că este director, că este instituție unde activează în baza unor contracte, salariul este contractual. Aici s-ar putea ca Curtea Constituțională să dea cîștig de cauză Parlamentului, fiindcă ANRE nu are acoperire constituțională. Este o instituție creată de către Parlament prin lege și înseamnă că, odată ce a creat-o, poate să retragă mandatul celui care se află în fruntea instituției”, a spus Teo Cîrnaț.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав