Cutremure stiri: 505

Parlamentul European a îndemnat Rusia să nu mai exercite presiuni asupra vecinilor

13 sep. 2013,, 10:16   Politică
3113 3
Foto: panoramanews.ru
Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în susţinerea ţărilor "Parteneriatului Estic" şi prin care cere Rusiei să se abţină de la exercitarea presiunilor asupra vecinilor săi.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face trimitere la presa internaţională, în rezoluţie se menţionează că Uniunea Europeană este gata să apere Parteneriatul Estic, ţările care sînt supuse "unei presiuni deschise şi în creştere din partea Rusiei cu scopul de a le determina să renunţe la procesul de asociere cu UE".

Autorii rezoluţiei solicită Comisiei Europene şi Consiliului UE să vină cu propuneri concrete şi măsuri eficiente pentru protejarea ţărilor "Parteneriatului Estic", trimiţîndu-le "un semnal clar de susţinere a alegerii făcute de ele".

Parlamentul European reaminteşte că Acordul de asociere este orientat spre sporirea competitivităţii, dezvoltarea economiei şi productivităţii industriale a ţărilor partenere. În opinia semnatarilor, colaborarea statelor Parteneriatului Estic cu Rusia este benefică pentru toate părţile interesate "iar toate disputele comerciale trebuie să fie soluţionate în conformitate şi normele şi angajamentele din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului".

"Reformele politice şi economice ulterioare din aceste state, în baza valorilor şi standardelor UE, într-un final, sînt în interesul Rusiei, întrucît acest lucru va extinde zona de stabilitate, prosperitate şi colaborare la graniţa sa", s-au arătat convinşi deputaţii Parlamentului European.

De asemenea, ei consideră că libera alegere a statelor Parteneriatului Estic "nu trebuie să genereze asemenea urmări cum ar fi limitările comerciale sau de viză, imixtiunea în conflictele îngheţate".

Parlamentul European "susţine ferm semnarea sau parafarea Acordului de asociere la summitul de la Vilnius cu acele state ale Parteneriatului Estic care sînt gata şi pot să facă acest lucru în condiţiile îndeplinirii angajamentelor asumate".

Deputaţii şi-au exprimat regretul în legătură cu faptul că pe măsură ce se apropie summitul de la Vilnius, asupra ţărilor Parteneriatului Estic se exercită diverse presiuni.

Parlamentul European consideră că acest lucru este "inadmisibil" şi îndeamnă Rusia "să se abţină de la asemenea acţiuni şi să respecte, în deplină măsură, dreptul suveran al vecinilor săi de a-şi determina cursul politic".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав