X 
Cutremure stiri: 505

Expert: PCRM este colac de salvare pentru Moldova în cazul angajamentelor ODM

9 oct. 2013,, 17:35   Societate
4817 3
Foto: ipn.md
Angajamentele asumate de R. Moldova pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) la capitolul promovarea femeilor în funcții decizionale stagnează semnificativ în ultimii ani. De această părere este directorul executiv al Clubului Politic al Femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, care a subliniat astăzi pentru NOI.md că R. Moldova are toate șansele să raporteze în 2015 o situație stabilă, dacă la guvernare vor veni comuniștii, transmite NOI.md.

Ecaterina Mardarovici a menționat că în politica moldovenească femeile au ajuns accidental. ”Nu ne lăudăm cu o creștere semnificativă a numărului de femei implicate în politică. Actuala guvernare trebuie să mulțumească comuniștilor, care au cel mai mare număr de femei în parlament. Cu ajutorul PCRM arătăm lumii că în Moldova parlamentul are o reprezentare a femeilor mai sus de mediu pe internațional. Avem o creștere nesemnificativă, în condițiile în care Moldova și-a asumat pînă în 2015 să majoreze, de exemplu, numărul femeilor în parlament cu 30%”, a precizat Mardarovici.

Mai mult, Ecaterina Mardarovici consideră că aceste obiective nu vor fi realizate, dacă nu se vor întreprinde anumite mecanisme speciale. ”În guvern avem acum cinci femei, dar ele au ajuns accidental. Nu se datorează unor politici. ONG-urile au propus ca partidele care au mai mult de 30% femei în listă să aibă dreptul la mai mulți bani din bugetul de stat, dar parlamentul nu vrea lucrul acesta. La următoarele alegeri parlamentare, comuniștii vor fi iarăși cei care vor salva imaginea R. Moldova la acest capitol. Democrații au mari restanțe”, a adăugat Mardarovici.

Statistica arată că după instituirea noii componențe a guvernului, din cei 21 de membri, 5 sînt de sex feminin – circa 23,8%. La nivel local, femeile în funcția de primar constituie 18,51%. În parlament, după alegerile parlamentare din 2010, numărul de femei deputate a înregistrat cifra de 19.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав