Cutremure stiri: 501

Experți: R.Moldova va spune adio UE, dacă nu găsește cheia soluționării conflictului transnistrean

11 oct. 2013,, 11:43   Societate
19453 17
Foto: noi.md
Republica Moldova nu are șansa să se integreze în marea familie europeană, dacă nu va reuși să soluționeze problema transnistreană. Opinia a fost expusă pentru NOI.md de către analiștii politici Anatol Țăranu și Anatol Plugaru în contextul recentei declarații a premierului Iurie Leancă precum că Transnistria nu reprezintă un impediment în parcursul european al R. Moldova.

Anatol Țăranu subliniază că Transnistria reprezintă un moment dificil în ceea ce privește parcursul european al R. Moldova. ”Să nu fi fost această problemă, parcursul european avea să fie mult mai firesc. Fără soluționarea ei integrarea în UE a R.Moldova este imposibilă. Din acest punct de vedere, soluționarea diferendului transnistrean se află pe agenda integrării europene a R.Moldova. Astfel, cu cît mai departe vom merge pe această cale, cu atît mai multe șanse sînt ca acest conflict să fie soluționat definitiv”, a menționat Țăranu.

Anatol Plugaru susține că această problema nu se va rezolva, dacă autoritățile de la Chișinău nu vor merge la Moscova pentru a purta negocieri directe cu autoritățile de la Kremlin. ”Ceea ce spune Leancă sînt povești cu zmeul. Ce fel de condiții pe malul drept al Nistrului, cînd Transnistria este controlată de Rusia? Spun încă odată: Federația Rusă are interes în stînga Nistrului și nu se va opri din drum cu una cu două. Apoi, cîți ani îi trebuie Republicii Moldova să facă mai atractiv malul drept al Nistrului pentru populația din Transnistria? Este nevoie de cîteva decenii, dar problema se pune acum în discuție. R.Moldova nu va putea să se integreze în UE, decît renunțînd definitiv la teritoriul din stînga Nistrului”, a precizat Plugaru.

Amintim că zilele acestea Iurie Leancă a declarat pentru un post de radio că procesul de apropiere de UE va contribui la reunificarea ţării, iar spațiul euroasiatic în raport cu cel european reprezintă un proiect mai mult politic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав