Cutremure stiri: 505

Experți: O confruntare a politicienilor cu Biserica le-ar aduce pierderi electorale și de imagine

11 oct. 2013,, 16:43   Societate
3880 3
Foto: europalibera.org
Astăzi, cîteva zeci de preoți și credincioși au blocat ușile parlamentului, protestînd împotriva anulării pedepsei pentru propagarea homosexualităţii, după care au săvîrșit o procesiune în jurul clădirii instituției și în centrul orașului.

În opinia experților, într-o societate europeană politicul nu se implică în activitatea Bisericii și viceversa.

Astfel, solicitat de NOI.md, analistul politic Bogdan Țîrdea a menționat că credibilitatea instituțiilor statului în fața cetățenilor este infimă față de cea a Bisericii. „Nu le-aș recomanda liderilor politici să intre într-o confruntare cu Biserica, pentru că vor avea și pierderi electorale, și pierderi de imagine. Tocmai liderii politici sînt cei care și-au asumat anumite angajamente față de cler. Cînd vine timpul să-și onoreze promisiunile însă, încep să vorbească despre separarea bisericii de stat. Este clar că folosesc Biserica doar în scopuri politice. Pe de altă parte, Biserica stă la straja credinței ortodoxe și apăra anumite valori spirituale. Ea are dreptul să apeleze la toate mijloacele, în albia cîmpului legal. Dar puterea este cea care trebuie să-și revizuiască părerile și să aplaneze aceste conflicte”, a spus Bogdan Țîrdea.

Un alt politolog, Sergiu Nazaria, a opinat pentru NOI.md că “astfel de acțiuni ca protestul de azi al credincioșilor demonstrează faptul că executivul devine tot mai puțin popular, iar credincioșii au dreptul să-și apere valorile, ei sînt în același timp și cetățeni ai acestei țări”.

Menționăm că Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse, adoptată la 25 mai anul trecut, a provocat mai multe valuri de nemulțumiri și proteste din partea creștinilor ortodocși.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав