X 
Cutremure stiri: 505

Atribuţiile de avocaţi ai poporului vor fi exercitate deocamdată de ombudsmeni

15 oct. 2013,, 16:00   Societate
2857 0
Foto: grosetgros-avocats.fr
Pînă la alegerea avocaţilor poporului atribuţiile acestora vor fi exercitate de avocaţii parlamentari, a afirmat marţi, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, ombudsmanul Tudor Lazăr.

Potrivit Agenţiei "Infotag", Lazăr a opinat că adoptarea legii cu privire la avocaţii poporului în redacţia actuală "va crea un vid în activitatea lor, pentru că alegerea lor va fi imposibilă".

"Mandatul meu expiră în iulie 2015. Alţi avocaţi, de asemenea, vor continua munca pînă la capăt. Noi propunem ca atribuţiile de avocaţi ai poporului să fie delegate provizoriu celor parlamentari pînă la momentul în care va avea loc alegerea lor", a spus Lazăr.

El a propus ca alegerea prin concurs a avocaţilor adjuncţi ai poporului să fie anulată pentru a le permite avocaţilor să aleagă ei înşişi echipa, fapt dezaprobat de vicepreşedintele Liliana Palihovici.

"Dacă desemnarea adjuncţilor va deveni prerogativa avocaţilor, noi riscăm să primim grupări, nu echipe de profesionişti. Adjuncţii trebuie aleşi prin concurs", s-a arătat convinsă parlamentara.

În opinia ei, o atenţie specială trebuie acordată imunităţii avocatului poporului, pentru că proiectul de lege prevede împuterniciri pe care nici preşedintele ţării nu le are.

"Legea prevede intangibilitatea avocatului poporului, care se extinde la locuinţa acestuia, la spaţiul de serviciu, vehiculele pe care le foloseşte şi mijloacele de comunicaţii, corespondenţa, documentele şi bunurile personale. Nici chiar şeful statului nu se bucură de asemenea privilegii şi acest lucru trebuie corectat", a declarat vicepreşedinta legislativului.

În prezent, avocaţii parlamentari asigură garantarea respectării drepturilor constituţionale şi ale drepturilor omului de către autorităţile publice centrale şi locale, dar şi de către responsabilii de toate nivelurile. Aceştia contribuie la apărarea drepturilor omului prin prevenirea încălcărilor şi restabilirea drepturilor lezate, dar şi perfecţionarea legislaţiei în domeniul apărării drepturilor omului şi informarea juridică a populaţiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав