X 
Cutremure stiri: 501

O Transnistrie între Ucraina și R. Moldova asociate la UE, va fi nevoită să se reintegreze – declarație

31 oct. 2013,, 18:00   Politică
4901 3
Foto: democracy.md
Declarațiile așa-zisului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, „sînt un refren vechi al separatiștilor de a insista pe recunoașterea internațională a independenței, nimic nou”. Opinia aparține analistul politic Roman Mihăeș și a fost făcută în contextul declarației lui Șevciuk, precum că raporturile dintre Republica Moldova şi Transnistria pot fi rezolvate printr-un ”divorţ civilizat".

“Trebuie să luăm în considerație, că Șevciuk este un președinte autointitulat, alegerile prezidențiale din Transnistria nu au fost monitorizate de OSCE și ONU și nu au fost recunoscute drept legitime de niciun stat din lume. Regimul separatist de la Tiraspol se ține pe dictatură și pe ajutorul economic al Rusiei”, a spus expertul.

În acest context, Mihăeș consideră că soluționarea conflictului transnistrean va fi posibilă după semnarea de către Ucraina și R. Moldova a acordurilor de asociere cu UE. Potrivit lui, este evident că atunci UE va putea sa obțină statutul de mediator în formatul 5+2, alături de Rusia și Ucraina, schimbînd astfel raporturile de forță în cadrul mecanismului de negocieri.

“În viitorii cîțiva ani, cheia reglementării conflictului se va transfera de la Moscova la Bruxelles și Kiev, iar asta va determina și identificarea unei soluții juridico-politice. Isteria declanșată în Rusia împotriva semnării de către Ucraina și R. Moldova a acordurilor de asociere cu UE, este determinată de înțelegerea faptului că pierde influenta în aceste țări, dar pierde și Transnistria. Este evident că o Transnistrie prorusească între Ucraina și R. Moldova asociate la UE, nu va putea să reziste mult timp și va fi nevoită să se reintegreze în R. Moldova”, a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав