Cutremure stiri: 505

Expert despre șansele PCRM ca în viitorul Parlament să obțină majoritatea mandatelor

6 noi. 2013,, 18:06   Politică
5811 3
Foto: fluxdestiri.info
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu va reveni la putere în cazul în care actuala guvernare va reuși să adopte pînă la următoarele alegeri parlamentare sistemul electoral mixt. Opinia aparține politologului Mihai Cernenco și a fost exprimată astăzi la solicitarea NOI.md de a comenta rezultatele unui sondaj realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, care arată că șansele comuniștilor de a prelua conducerea țării sînt foarte mari.

Expertul susține că rezultatele sondajului ASDRM nu corespund realității. ”Oamenii nu sînt pregătiți să răspundă la asemenea întrebări. În plus, pînă la alegerile parlamentare mai este un an, timp în care lucrurile s-ar putea schimba esențial. Nu sînt date reale”, a spus Mihai Cernenco.

Întrebat care dintre partide ar putea să treacă totuși pragul electoral la următoarele alegeri parlamentare, politologul a menționat că șanse mari au în primul rînd partidele de guvernămînt.

”Dacă PL și PLR se vor uni, șansele sînt în creștere, în caz contrar, nu vor trece pragul electoral. PLDM și PDM vor reveni la conducere, dacă vor reuși să modifice sistemul electoral. Aceste partide au structuri bine închegate în raioane comparativ cu PCRM, care este concentrat preponderent în Chișinău. Dacă măcar 50% din sistemul electoral va fi modificat, atunci comuniștii chiar nu au nicio șansă să revină la guvernare”, a precizat expertul.

Mai mult, Mihai Cernenco consideră că PCRM va pierde cu siguranță lupta pentru putere și de această dată, dacă Coaliția de Guvernare Pro-Europeană va reuși, de asemenea, să ducă la bun sfîrșit reforma administrației publice locale, va semna Acordul de asociere cu UE și va obține în final regim liberalizat de vize cu statele UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав