X 
Cutremure stiri: 501

Politolog: Anularea şedinţei de vineri a parlamentului denotă existența unei probleme în interiorul coaliţiei de guvernare

8 noi. 2013,, 12:26   Politică
3650 4
Foto: noi.md
Parlamentul a anulat şedinţa plenară de vineri sub pretextul necesităţii unei pregătiri mai detailate cu privire la reformarea sistemului judecătoresc şi lupta cu corupţia.

Politologul, cercetătorul ştiinţific superior al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Nicolae Ţveatcov, solicitat de corespondentul "Infotag", a apreciat discuția de joi a ordinei de zi pentru două zile şi anularea şedinţei de vineri ca fiind rezultatul unei probleme apărute între partidele coaliţiei de guvernare.

Potrivit lui, această situaţie este "în stilul Coaliţiei de Guvernare Pro-Europeană, pentru membrii căreia luarea deciziilor în grabă nu este ceva ieşit din comun".

"Cu toate că parlamentarii au dreptul de a decide singuri, cum mai bine să lucreze, logica lor îmi este străină. Ei pot amîna jumătate de an sau chiar un an întreg chestiunile importante, discutînd în cadrul şedinţelor plenare probleme de importanţă secundară. Iar atunci cînd deja au puţin timp la dispoziţie, aceştia examinează chiar şi cele mai importante proiecte de lege fără documentare corespunzătoare, în două sau trei lecturi", a menţionat Ţveatcov.

Acesta consideră că "necesitatea alocării unei zile adăugătoare pentru examinarea întrebărilor cu privire la reformarea sistemului judiciar şi a pachetului anticorupţie vorbeşte despre faptul că membrii coaliţiei nu pot ajunge la un numitor comun".

"După aceste declaraţii se ascunde un impas în care se află la moment conducerea. Ei trebuie să reuşească în termenii impuşi de europeni, însă fiecare urmăreşte propriul scop, iar între timp proiectele de lege se află în stare suspendată din cauza inaptitudinii de a găsi un compromis", a spus politologul.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov consideră că şedinţa de vineri trebuia să aibă loc, deoarece " în dulapurile parlamentului acumulează praf o groază de proiecte de lege cu caracter social-economic".

"Conducerea nu are proiecte de lege, nu are idei şi nici propuneri, dar refuză să examineze proiectele comuniştilor. Aş fi vrut să văd cum se pregătesc pentru examinarea proiectelor pentru reformarea sistemului judecătoresc. Acestea sînt legi formale, pentru bifă, pentru care deja sînt întocmite rapoarte. Deputaţii pur şi simplu nu vor să lucreze", a adăugat acesta.

Comunistul este convins că "conducerii i-au dat termen de a adopta legi pînă la summitul de la Vilnius, dar cum vor lucra aceste legi nu interesează pe nimeni".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав