X 
Cutremure stiri: 501

Oficial american: Orientarea proeuropeană a Moldovei nu este îndreptată împotriva Rusiei

12 noi. 2013,, 12:15   Societate
2475 1
Foto: usmission.gov
(Interviu acordat în exclusivitate Agenţiei "Infotag" de către asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri euro-asiatice, Eric Rubin)

Infotag: Domnule Rubin, care a fost scopul vizitei întreprinse în Moldova în perioada 7-8 noiembrie 2013?

E.R.: În primul rînd, aş vrea să menţionez faptul că aceasta nu este prima mea vizită la Chişinău. Am fost unul dintre oficialii americani implicaţi în stabilirea relaţiilor diplomatice cu Moldova în urmă cu peste 20 de ani. Am fost, de asemenea, implicat în politica din regiune şi am salutat decizia Departamentul de Stat al SUA de a crea un nou portofoliu responsabil de ţările membre ale Parteneriatului Estic. Am fost foarte bucuros cînd mi s-a oferit oportunitatea de a conduce acest portofoliu.

Vizita mea în Republica Moldova a avut cîteva scopuri. În primul rînd, am fost prezentat autorităţilor R.Moldova în postura de adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA, responsabil de relaţiile cu Moldova.

A doua cauză a aflării mele la Chişinău este faptul că aceasta este o perioadă într-adevăr critică pentru Moldova. Parafarea Acordului de asociere cu UE la summitul de la Vilnius poate fi considerat drept cel mai mare pas înainte făcut de R.Moldova de la obţinerea independenţei. Este un pas concret şi real. Nu este vorba de ideologie sau retorică. Acest pas înseamnă să mergi în direcţia unui viitor european către o Europă nedivizată despre care vorbeam la sfîrşitul războiului rece.

Mă aflu aici, de asemenea, pentru a spune că SUA sprijină Moldova pe această cale. Acest parcurs nu va fi unul uşor, drumul va fi plin de gropi şi vor fi costuri ce vor trebui suportate. Dar noi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a sprijini populaţia şi Guvernul R.Moldova în procesul de luare a acestor decizii.

I.: Putem deci interpreta vizita dvs. drept un sprijin din partea SUA înaintea summitului de la Vilnius?

E.R.: Da, desigur. Nu este vorba doar de acest lucru, dar, cu siguranţă, această vizită poate fi interpretată drept un semn de susţinere.

I.: Ce mesaj aţi transmis autorităţilor R.Moldova în ajunul acestui summit?

E.R.: Le-am spus că admirăm curajul şi determinarea în procesul de luare a unor decizii importante şi istorice care vor aduce beneficii enorme tuturor cetăţenilor R.Moldova nu doar în următorii ani, dar şi în următoarele decenii. Din mai multe puncte de vedere, acesta este primul pas cu adevărat mare pe care Moldova a fost în stare să-l facă şi care îi va consolida economia, va duce la crearea de noi locuri de muncă şi la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă.

Întrevederile pe care le-am avut la Chişinău au fost foarte pozitive, iar autorităţile şi-au arătat disponibilitatea de a continua să implementeze reformele cerute de UE în pofida mai multor provocări de ordin politic, una dintre care sînt viitoarele alegeri parlamentare (care urmează să aibă loc la sfîrşitului anului 2014 sau începutul anului 2015 - Infotag). Cred că acesta este un lucru admirabil.

I.: Potrivit experţilor, pe lîngă alegerile parlamentare, o altă provocare vine din partea Federaţiei Ruse. Ce poate face Chişinăul pentru a putea ţine piept presiunii crescînde ce vine din partea Moscovei, care şi-ar dori ca Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, şi nu la UE?

E.R.: Aş vrea să spun foarte clar: nimeni nu va avea de cîştigat, dacă actualele evoluţii vor fi văzute drept Rusia versus UE, Rusia versus SUA, sau Rusia versus Moldova, Georgia şi Ucraina. Toţi au de suferit atunci cînd sînt create conflicte artificiale. Ceea ce se întîmplă în prezent nu este văzut de către Washington drept o competiţie cu Rusia, dar drept un proces de pe urma căruia vor avea de beneficiat toţi în această regiune şi în Europa, inclusiv Rusia.

În acelaşi timp, recunoaştem dreptul Rusiei de a avea propriul său punct de vedere, precum şi dreptul de a-şi exprima anumite îngrijorări de ordin economic. Dar aceste îngrijorări urmează să fie soluţionate pe cale diplomatică şi în cadrul negocierilor. Recurgerea la ameninţări economice pentru a încerca să pedepseşti sau să faci presiuni asupra unor state suverane este inacceptabilă.

Aş vrea să subliniez faptul că nimeni nu va avea de cîştigat de pe urma unui conflict cu Rusia. Orientarea proeuropeană a R.Moldova nu este îndreptată împotriva Rusiei. Liderii UE au spus clar că viziunea lor asupra Europei include Rusia drept parte a zonei de liber schimb şi a unui teritoriu care împărtăşeşte aceleaşi valori, standarde şi aspiraţii.

I.: Credeţi că este posibil ca o ţară mică precum Moldova să aibă relaţii bune atît cu Estul cît şi cu Vestul?

E.R.: Cred că acest lucru este posibil. Aceasta este viziunea noastră şi trebuie să insistăm asupra ei, deoarece este unica soluţie care aduce beneficii tuturor. Este bine că Moldova face eforturi pentru a avea un Acord de asociere cu UE, dar este şi mai bine dacă pe lîngă acest acord Moldova va avea relaţii bune, puternice, profitabile şi bazate pe respect la nivel economic, diplomatic şi politic cu Rusia.

UE şi SUA consideră că aceasta este cea mai bună opţiune pentru toţi. Dacă mă întrebaţi dacă sînt optimist, atunci voi spune: "da", sînt optimist. Sînt un optimist din fire, dar mai cred că există şi argumente puternice de ordin economic în favoarea acestei alegeri.

În acelaşi timp, sîntem şi realişti şi înţelegem că lucrurile ar putea fi tensionate o vreme şi că ar putea să apară dificultăţi în perioada de tranziţie. Din această cauză nu sîntem naiv de optimişti şi spunem autorităţilor R.Moldova că dorim să le fim de folos odată cu demararea acestui proces. Acesta este un proces ce aparţine UE, nu SUA, dar Washingtonul va face tot posibilul pentru a ajuta Chişinăul în cazul în care vor apărea dificultăţi.

Nu pun la îndoială faptul că Moldova va parafa acest acord la Vilnius şi îl va semna în 2014. Sperăm că se înţelege deja că acest lucru este inevitabil, fapt care va duce la acceptarea acestei situaţii, urmate de discuţii concrete.

I.: Un aspect important al apropierii R.Moldova de UE este soluţionarea conflictului transnistrean. Deşi atît la Chişinău, cît şi la Tiraspol au venit la conducere lideri noi, acest lucru nu a dus la un progres semnificativ în procesul de negocieri. În prezent, tot mai mulţi experţi locali susţin că Moldova nu ar trebui "să-şi sacrifice viitorul european" de dragul Transnistriei proruse. Credeţi că este posibil ca Moldova să avanseze pe calea integrării europene şi chiar să adere la UE, într-o bună zi, fără a soluţiona conflictul transnistrean?

E.R.: În primul rînd, aş vrea să spun că decizia privind aderarea la UE depinde în întregime de UE şi Moldova. Nu avem o opinie la acest subiect şi nici nu ni se permite să avem una.

Conflictul transnistrean trebuie soluţionat. Nu este corect şi cinstit ca acesta să rămînă nesoluţionat, deoarece afectează negativ viaţa multor oameni. Am avut întrevederi atît cu autorităţile R.Moldova, cît şi cu liderii regionali din Transnistria, şi consider că, în principiu, există dorinţă de a soluţiona acest conflict.

Da, este un proces dificil şi complicat, deoarece, printre altele, oameni reali au avut de suferit. Din această cauză, poziţia noastră este să se întreprindă măsuri concrete, pas cu pas. Cred că abordarea ar trebui să fie următoarea: nu putem soluţiona totul dintr-o singură mişcare, dar haideţi să facem ceva semnificativ cum ar fi îmbunătăţirea transportului şi a comunicaţiilor, a comerţului şi a climatului de afaceri. Haideţi să integrăm Transnistria în economia moldovenească în timp ce aceasta din urmă se integrează în cea europeană. Aderarea Moldovei la Acordul de liber schimb cu UE (DCFTA) va aduce cu sine mai multe schimbări, care, cu timpul, sper că nu peste o perioadă foarte îndelungată, ar putea duce la schimbări reale.

I.: Credeţi că este într-adevăr posibil la autorităţile proeuropene de la Chişinău şi cele proruse de la Tiraspol să reuşească să ajungă la o înţelegere?

E.R.: Cred că da. Spun acest lucru, deoarece, după cum am mai menţionat deja, pro-european nu înseamnă antirusesc, precum prorusesc nu înseamnă antieuropean. Cred că trebuie să insistăm asupra acestei viziuni, deoarece altfel cădem de acord cu faptul că totul este conflict, iar această abordare este una dăunătoare.

În acelaşi timp, SUA sînt observatori şi din această cauză toate cele cinci părţi implicate (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina – ”I”) trebuie să fie de acord cu faptul că este în interesul lor să obţină progres. Noi putem face anumite presiuni, putem aduce argumente şi vom face tot ce ne stă în puteri, dar ei sînt cei care urmează să ia o decizie.

I.: În timpul vizitei în R.Moldova aţi avut şi o deplasare la Tiraspol. Care sînt impresiile Dvs. de pe urma întrevederilor cu liderii de la Tiraspol?

E.R.:
Am avut o conversaţie foarte bună şi pragmatică. Sînt de părerea că există posibilităţi reale de a înregistra progres în cadrul acestor negocieri.

I.: Unii experţi susţin că recent SUA a început să acorde mai puţină atenţie conflictului transnistrean, permiţîndu-i UE să joace rolul principal în acest proces. Este într-adevăr aşa?

E.R.: Nu, nu aş spune acest lucru. De fapt, unele dintre schimbările efectuate în Departamentul de Stat în cel de-al doilea mandat al preşedintelui Obama au drept scop să asigure că Washingtonul se implică tot mai activ în toate problemele din regiune. Însuşi faptul că noul meu portofoliu a fost creat pentru a acorda atenţie ţărilor din Parteneriatul Estic şi conflictelor îngheţate din această regiune este ceva nou, care separă Ucraina, Moldova şi Belarus de Rusia în ce priveşte politica şi birocraţia internă.

Dorim să ne asigurăm că sîntem capabili să acordăm suficiente resurse şi atenţie relaţiilor bilaterale cu R.Moldova, nu doar conflictului transnistrean.

SUA este interesată de evoluţii pozitive în această regiune a Europei. Cred că acum este o perioadă a posibilităţilor şi sînt gata să fac tot ce îmi stă în puteri pentru a putea înregistra rezultate concrete.

I.: Ce ar trebui să se întîmple în Moldova, ce succese ar trebuie să înregistreze ţara noastră pentru ca preşedintele SUA că efectueze o vizită oficială la Chişinău?

E.R.:
Nu sînt persoana indicată să spun ce determină stabilirea agendei preşedintelui SUA. Dar aş vrea să menţionez că prin pasul important pe care îl va face la Vilnius, Moldova alege calea nu doar către Europa, dar către întreaga comunitate transatlantică.

I.: SUA finanţează un număr important de proiecte în Moldova, care ajută la implementarea reformelor atît de necesare ţării noastre. Putem spera că volumul finanţării R.Moldova de către SUA va rămîne la acelaşi nivel sau chiar va creşte în următorii ani?

E.R.: Cred că este important să spunem că pe parcursul a peste 20 de ani SUA a promis şi a acordat un sprijin semnificativ Republicii Moldova, inclusiv prin asemenea programe ca ”Provocările Mileniului”. Nu vă pot spune ce se va întîmpla în viitor cu excepţia faptului că angajamentul Washingtonului faţă de Moldova este foarte puternic. După cum am menţionat deja, direcţia aleasă de Moldova nu va face altceva decît să consolideze angajamentul din partea Washingtonului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав