X 
Cutremure stiri: 501

Expert: Referendumul în Găgăuzia va fi neconstituțional

18 noi. 2013,, 16:10   Societate
4210 2
Foto: flux.md
Găgăuzia poate iniția referendumuri doar pe probleme ce țin de autoadministrarea locală, și nu pe probleme de interes național și de politică externă, consideră expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu.

"Desigur, ei pot organiza referendumul lor, dar acesta va avea doar valoare consultativă. Și totul depinde de întrebările pe care le vor formula. Pentru că, de exemplu, un referendum în problema vectorului politicii externe, pe care îl preconizează, va fi inițial neconstituțional și nu li se va permite organizarea unui referendum cu această formulare a întrebării. Este o chestiune de importanță națională și nu poate face obiectul unui referendum local", a spus Osmochescu.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat pentru NOI.md că, în conformitate cu legislația în vigoare cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, populația găgăuză are dreptul de a desfășura referendumuri în autonomie, dar "subiectul referendumului ei îl definesc singuri și îl efectuează pe cont propriu în cadrul autonomiei, pe baza propriilor legi", a menționat Ciocan.

Săptămîna trecută Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să organizeze în regiune pe 2 februarie 2014 un referendum consultativ privind aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав