Cutremure stiri: 501

Coaliţia de guvernare nu consideră necesară implicarea în treburile interne ale Găgăuziei

21 noi. 2013,, 09:52   Societate
2210 0
Foto: noi.md
Coaliţia de guvernare din Moldova nu vede necesitatea de a se implica în treburile interne ale Găgăuziei şi propune autorităţilor acesteia să nu genereze conflicte. Despre aceasta a comunicat miercuri, după şedinţa Biroului permanent al Parlamentului vicepreşedintele parlamentului, Adrian Candu.

Potrivit agenţiei "Infotag", oficialul a calificat rugămintea vicebaşcanului Valeriu Ianioglo, adresată conducerii Republicii Moldov,a de a se implica în situaţia creată în autonomie după ultima şedinţă a Adunării Populare a Găgăuziei, în cadrul căreia a fost acordat votul de neîncredere organului executiv, ca fiind "părerea unei părţi, şi nu a întregii autonomii".

"Independenţa funcţională şi administrativă a Găgăuziei presupune neimplicarea puterii centrale, chiar dacă în regiune au loc confruntări politice sau conflicte la nivel de autonomie", a spus Candu.

"Partidul Democrat îşi susţine colegii din APG, deoarece la fel procedează şi celelalte partide, şi considerăm că legea trebuie să fie mai presus de orice situaţie de conflict", a adăugat oficialul.

"Dacă este respectată legislaţia locală şi Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, atunci nu avem dreptul să ne implicăm în treburile interne ale autonomiei. Sîntem la curent cu speculaţiile şi acuzaţiile la adresa PD, dar trebuie să demonstrăm maturitate şi să găsim o soluţie pentru situaţia creată, nu să provocăm tensiune, indiferent de faptul pe care parte a baricadei ne aflăm", este convins vicespicherul.

Amintim că pe 15 noiembrie deputaţii APG au acordat vot de neîncredere executivului şi au votat pentru demiterea başcanului Mihail Formuzal. Cei din urmă consideră decizia ilegală din cauza încălcărilor procesuale, acuzînd PD-ul, care are majoritatea mandatelor în APG, de tendinţa de a acapara puterea în autonomie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав