X 
Cutremure stiri: 501

Liberalizarea regimului de vize va juca un rol important în soluționarea conflictului transnistrean – declarație

4 dec. 2013,, 17:49   Societate
5218 1
Foto: imedia.md
Instituirea unui regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană va constitui un punct de atracție pentru locuitorii din stînga Nistrului. Opinia aparține analistului politic Roman Mihăeș și a fost exprimată pentru NOI.md. Expertul împărtășește poziția deputatului rus Leonid Sluţki, care a spus că libera circulație în spațiul european în baza pașapoartelor moldovenești va fi o tentație pentru locuitorii transnistreni.

Mai mult, Mihăeș se arată convins că liberalizarea regimului de vize va constitui un element cheie în reglementarea diferendului transnistrean, iar în urma acestui proces Moldova își va îmbunătăți imaginea.

„Dacă în primăvara anului viitor Moldova va obține regim liberalizat de vize cu UE, fără îndoială, acest lucru va schimba radical raporturile de forțe în reglementarea conflictului transnistrean. Pașaportul moldovenesc va deveni un document căutat, respectat de locuitorii Transnistriei, pentru că va oferi această posibilitate de a călători fără vize. Totodată, Moldova va deveni mult mai atractivă pentru ei”, a spus analistul.

Și analistul politic Arcadie Barbăroșie este de părere că relația dintre Chișinău și Tiraspol s-ar putea schimba simțitor odată cu liberalizarea regimului de vize, dar și a comerțului cu UE.

„Atunci cînd și oamenii de afaceri din stînga Nistrului vor înțelege care sînt facilitățile și beneficiile Acordului de liber schimb cu UE, ar putea avea loc schimbări dramatice. Dacă acest lucru se va întîmpla, Rusia va pierde principalul instrument de presiune asupra Chișinăului, adică Transnistria”, a explicat Barbăroșie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав