Cutremure stiri: 505

Ex-ministru al Agriculturii despre intenția UE de a elimina restricțiile la importul de vinuri moldovenești

10 dec. 2013,, 17:05   Societate
4363 5
Foto: noi.md
Fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc salută propunerea votată astăzi de către Parlamentul European cu privire la liberalizarea pieței UE pentru vinurile moldovenești. Acesta a specificat pentru NOI.md că din momentul în care va fi luată o decizie finală pozitivă în acest sens, Republica Moldova va trebui să-și fortifice eforturile în principal la capitolul promovare.

„În sfîrșit vinificatorii noștri vor putea să beneficieze de o piață liberă, care nu este influențată de politic așa cum este cea din Federația Rusă. Este nevoie urgent de creat fonduri speciale pentru promovarea vinurilor noastre pe piața UE și mai ales în Germania, Polonia, Cehia și Marea Britanie. Fără ajutorul statului vinificatorii nu vor putea să obțină rezultate, deoarece ei au avut de suferit în acest an ca urmare a embargoului impus de către Rusia”, a precizat Valeriu Cosarciuc.

La acest capitol fostul ministru susține că ar fi necesar de deschis în cele patru țări țintă camere de comerț și industrie care să promoveze imaginea vinurilor noastre pe piața UE, așa precum face Germania de cele mai multe ori.

De asemenea, Republica Moldova mai are de lucrat la capitolul calitate. „Avem încă multe de făcut, mai ales în cazul calității stabile. Nu este vorba despre calitate într-o sticlă sau în zece mii de sticle de vin, ci calitate stabilă în cazul a milioane de sticle. Aș propune elaborarea unei strategii speciale de promovare a micilor vinificatori care sînt stare să propună pieței UE vinuri de o calitate excepțională. Europenii preferă îndeosebi vinurile roșii și noi ar trebui în special să promovăm vinurile noastre locale cum sînt Feteasca Neagră și Feteasca Regală”, a precizat Valeriu Cosarciuc.

Amintim că astăzi Parlamentul European a votat o propunere înaintată de Comisia Europeană, menită să elimine toate restricţiile la importul de vinuri moldoveneşti începînd cu 1 ianuarie 2014.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав