Cutremure stiri: 505

Parlamentul intenţionează să majoreze în 2014 bugetul instituţiilor subordonate

11 dec. 2013,, 15:25   Politică
3448 1
Foto: noi.md
Deputaţii Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe au examinat miercuri, în cadrul şedinţei, posibilitatea de majorare a bugetului pentru anul 2014, pentru instituţiile de stat, care se află în subordinea Parlamentului.

Potrivit agenţiei „Infotag”, deputaţii au prevăzut alocarea pentru Curtea Constituţională (CC) a 18,6 milioane de lei sau cu 7,6 milioane mai mult decît în 2013.

Președintele CC, Alexandru Tănase, a comunicat deputaţilor că o astfel de majorare este necesară în legătură cu construirea unui nou bloc nou pentru CC.

Pentru Comisia Electorală Centrală (CEC) se planifică alocarea a 93,6 milioane de lei, dintre care 52 de milioane – pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare, la finele anului 2014. În 2013 bugetul CEC a constituit 13,45 milioane de lei.

Potrivit președintelui CEC, Iurie Ciocan, „majorarea bugetului CEC de la 13 la 41 de milioane de lei este generată de necesitatea procurării echipamentelor informaţionale”.

„Trebuie să creăm o bază comună cu toate raioanele, cu toate comisiile electorale. Aceste computere vor fi transmise tuturor localităţilor, pentru a putea dispune de toată informaţia cu privire la procesului electoral”, se arată convins Ciocan.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, şi-a exprimat nedumerirea în această privinţă, menţionînd că „procurarea este explicată de implementarea registrului electronic electoral de stat, însă CEC nu argumentează cum va funcţiona acesta”.

Directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Vitalie Paniş, la fel a solicitat Parlamentului să majoreze bugetul centrului cu 22 de mii de lei – pînă la 2,99 milioane de lei.

Curţii de Conturi, dimpotrivă, i-a fost redus bugetul cu 3,6 milioane – pînă la 27,4 milioane de lei. Drept răspuns la nedumeririle deputaţilor, şeful instituţiei, Serafim Urechean, i-a asigurat că CC „nu are nevoie de un buget mai mare”.

„Anul acesta am făcut reparaţii, de aceea au avut loc mai multe cheltuieli, iar pe viitor o astfel de necesitate nu există”, a explicat Urechean.

Comisiei Naţionale de Integritate îi vor fi alocate 4,04 milioane de lei în locul celor 6 milioane solicitate.

Comisia pentru economie a aprobat şi estimările cheltuielilor Parlamentului, care în 2014 vor constituit 109,12 milioane de lei. Circa o jumătate din această sumă va fi alocată pentru achitarea salariilor – 50,2 milioane de lei. Alte 25 de milioane – pentru achitarea mărfurilor şi serviciilor, iar 11,9 milioane de lei – pentru alte cheltuieli. Bugetul Parlamentului nu prevede cheltuieli pentru reparaţia clădirii acestuia, care a avut de suferit în rezultatul evenimentelor din aprilie 2009. În această privinţa va fi întocmit un proiect separat de finanţare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав