X 
Cutremure stiri: 501

O nălucă bîntuie prin Moldova... Partea I

20 ian. 2014,, 17:05   Societate
7254 3
Foto: noi.md
„Nu mă miră deloc faptul că președintele Parlamentului, Igor Corman, a încălcat normele elementare și regulile de promovare a inițiativelor legislative și proiectelor. Partidul lui Plahotniuc înțelege foarte bine că în cazul unor alegeri parlamentare corecte va obține cel mult cîteva mandate și întreprinde tot felul de încercări pentru a modifica Codul electoral”, a declarat pentru NOI.md deputatul comunist Alexandru Petkov.

„Ei speră în cazul sistemului electoral mixt să obțină în următorul Parlament minimum 50 de ”plahotniuci”. Sînt ferm convins că adresarea recentă a așa-zisului deputat independent Mihai Godea la Curtea Constituțională cu propunerea de a anula pragul electoral pentru candidații independenți face parte din aceeași operă și vine din partea aceluiași autor. Printre multiplele neajunsuri ale acestor inițiative se numără posibilitatea de a aduce la absurd situația în care partidele politice mari în genere ar putea să nu acceadă în Parlament, or, în conformitate cu Codul electoral, mandatele mai întîi se repartizează între candidații independenți”, a declarat Petkov.

Deputatul a mai subliniat că „tare nu ar vrea să creadă că la baza sosirii la Chișinău a membrilor Comisiei de la Veneția pentru discutarea inițiativei privind modificarea sistemului electoral stă corupția, or, această inițiativă nu a fost înregistrată ca proiect de lege, așa cum prevede legislația, și înalții oaspeți știu acest lucru foarte bine”. „Este vorba despre o inițiativă particulară, o inițiativă care nu aparține președintelui Parlamentului, pentru că este contrară legii, ci o inițiativă a cetățeanului Corman”, a menționat deputatul comunist.

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a refuzat categoric să comenteze posibilitatea de modificare a sistemului electoral sub pretextul că mai întîi trebuie aflată părerea membrilor Comisiei de la Veneția. Mai mult, în replică la argumentul precum că este vorba despre o inițiativă inclusiv a fracțiunii parlamentare a PD și democrații au anumite argumente serioase în susținerea acesteia, Dumitru Diacov a menționat că este vorba despre „o inițiativă a unui grup de deputați”.

Solicitat de NOI.md, directorul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, a atenționat asupra necesității de familiarizare cu poziția Comisiei de la Veneția, însă consideră că „însăși propunerea coaliției de guvernare de a modifica sistemul electoral în favoarea sa, mai ales într-un an electoral, miroase urît”.

„În actualul parlament există o majoritate de guvernare, există opoziție și poporul care i-a ales poate să concluzioneze cine este responsabil pentru schimbările pozitive sau negative din viața Moldovei. În cazul sistemului electoral mixt responsabilitatea politică va înceta să mai funcționeze”, a menționat Nantoi.

Este precaut în declarații pe marginea inițiativei partidului din care face parte și însuși Igor Corman, care a afirmat după ședința de luni a Parlamentului, care așa și nu a avut loc, că pentru modificarea Codului electoral pînă la alegeri este nevoie de două lucruri: consens politic și aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția.

„Nu vreau să anticipez lucrurile. Felul cum va evolua acest subiect va depinde de consensul din interiorul majorității parlamentare. Operarea unor asemenea modificări necesită susținerea majorității parlamentare și avizul pozitiv din partea Comisiei de la Veneția”, a declarat Corman.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав