X 
Cutremure stiri: 505

Carpov-Ștanski: plimbări cu țintă îndepărtată

23 ian. 2014,, 15:22   Politică
6161 5
Foto: noi.md
„Timp și bani pierduți în van, imitarea unei activități fulminante privind reglementarea problemei transnistrene”. Astfel a calificat ultima întrevedere dintre vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov, și ministrul de externe al nerecunoscutei RMN, Nina Ștanski, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fost viceministru de externe, Valeriu Ostalep, într-un comentariu pentru NOI.md.

„Astăzi, la putere se află persoane absolut întîmplătoare și departe de interesele de stat ale Moldovei. Filat/Leancă, Lupu sau Timofti nu au nici cunoștințe elementare, nici capacități. Însă cel mai important e că ei nu au o dorință sinceră de a consolida și dezvolta statul drag nouă, nu și lor. Despre calități omenești ca patriotismul, onoarea, responsabilitatea, compasiunea nici nu poate fi vorba”, a declarat ex-viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Pe ei îi unește două scopuri: propria îmbogățire și asigurarea unei aflări cît mai îndelungate la troaca puterii. Sînt temporari, însă josnici și fără principii, de aceea foarte periculoși pentru societate și independența statului”, consideră analistul.

În opinia lui Ostalep, negocierile pot fi purtate doar dacă există un scop concret și un program gradual de atingere a acestui scop. Actuala putere de la Chișinău și principalul ei negociator, Carpov, care este absolut incapabil de a ajunge la înțelegeri, nu au nici o viziune privind evoluția procesul de negocieri, nici căi de realizare.

„RMN nu are niciun pic de încredere față de autoritățile Republicii Moldova, iar acum și Găgăuzia începe să se agite. Poate oare să mai mire că în replică la afirmațiile și declarațiile ofensatoare (în limbaj popular – scuipături) ale acelorași oficiali români de rang înalt și nu prea, a lui Timofti, care a fost pus să execute rolul de președinte, care pun la îndoială existența atît a poporului moldovenesc, cît și a statului moldovenesc, primele persoane din stat pur și simplu tac”, a subliniat Ostalep.

În opinia analistului politic Bogdan Țîrdea, „toate aceste plimbări bilaterale pe teritoriul său ori în unele țări europene destul de atractive pentru turiști, este un sens ascuns, cu țintă pe termen lung”. ”Principala sarcină a stăpînilor americani și europeni ai actualei conduceri a Moldovei este de a conserva actualul status quo al relațiilor dintre Moldova și nerecunoscuta republică transnistreană. De aceea, aceste întrevederi fără rezultat vor continua. Acest fapt este confirmat și de alocarea a 28 de milioane de euro pentru „asigurarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului”. Nu trebuie uitat faptul că acești „băieți vicleni” așa, pur și simplu, nu dau bani nimănui. Dacă azi dau 100 de dolari, peste un timp vor cere și vor obține neapărat 1000”, a remarcat Țîrdea.

„După intrarea în vigoare a înțelegerilor Moldovei cu UE privind liberul schimb va începe și blocada economică a agenților economici transnistreni, care, în mare parte, sînt legați de exportul în țările europene. Acesta este unul dintre conflictele care mocnesc. Concomitent, vor apărea activ ca ciupercile după ploaie diferite organizații obștești neguvernamentale – avangarda revoluțiilor, site-uri, alte instrumente mediatice etc.”, consideră politologul.

”RMN va fi istovită într-un îndelungat război pozițional, pentru ca într-un final să o tragă în zona de protectorat a Europei. Nu este exclus că tergiversarea conflictului va duce la formarea unei mase critice și atunci, acolo se va produce un nou „7 aprilie 2009”, Maidan sau Piața Bolotnaia. Aici Moldova demult nu mai este un jucător, or, ea singură de cîțiva ani se află sub guvernare externă. Iar RMN pur și simplu este nevoită să participe la procesul de negocieri fără sens, pentru a nu fi acuzată de toate relele – incapacitate de consens, destabilizare, poziție neconstructivă... Așa că noi încă mult timp vom fi martorii acestui spectacol cu denumirea „Reglementarea diferendului transnistrean în formatul...”, a conchis Țîrdea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав