X 
Cutremure stiri: 505

Antreprenorii: Cineva face lobby pentru impozitul unic în agricultură

28 ian. 2014,, 09:00   Economie
4028 0
Foto: noi.md
„Cuiva din Parlament nu-i este pe plac introducerea impozitului unic în agricultură. Bugetul de stat are doar de pierdut, iar 250 de mii de hectare de teren agricol au rămas neprelucrate”, a declarat pentru NOI.md directorul gospodăriei agricole „Agro-Tiras” din satul Molovata Nouă (raionul Dubăsari), Stepan Driga.

Potrivit interlocutorului, introducerea impozitului unic, aprobată de Guvern în martie 2013, ar crea condiții egale pentru conducătorii gospodăriilor mari și fermierii mici. Deținătorul unui teren de 10-30 ha de pămînt achită doar impozitul funciar, iar recolta o vinde fără niciun fel de documente în loturi mici, fără achitarea impozitelor. Însă antreprenorii serioși aduce la depozite cele cîteva mii tone de grîu sau porumb, ceea ce presupune deja întocmirea documentelor respective și alte proceduri.

În plus, s-ar reduce povara asupra contabililor întreprinderilor.

„Bineînțeles, ar fi soluționată și problema terenurilor neprelucrate. Nu e un secret că oamenii bogați investesc banii liberi inclusiv în procurarea pămîntului, care întotdeauna va crește în preț ca marfă. S-ar părea, ce contează pentru societate dacă pămîntul este sau nu prelucrat? E o abordare primitivă, or, este vorba de profitul ratat de către stat, sub formă de impozite, de la vînzarea recoltei, de locurile de muncă necreate, cu toate consecințele ce urmează. În plus, buruienile de pe terenurile neprelucrate creează destule probleme vecinilor harnici”, a precizat antreprenorul.

„Astfel, putem conchide că proprietarii de bază ai terenurilor neprelucrate activează în parlamentul țării”, a adăugat Driga.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав