X 
Cutremure stiri: 501

Expert: Retragerea finanțării SUA este un semnal neplăcut dat guvernării

12 feb. 2014,, 12:40   Societate
4443 1
Foto: tribuna.md
Decizia Ambasadei Statelor Unite la Chișinău de a retrage finanțarea unor proiecte importante în Moldova constituie o modalitate de a pedepsi actuala guvernare pentru că nu și-a onorat angajamentele asumate. Opinia aparține analistului politic Viorel Cibotaru și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul anunțului făcut recent de Ambasada SUA privind stoparea finanțării locale în Moldova.

Analistul a menționat că decizia SUA în această problemă este justificată, în condițiile în care guvernarea a optat pentru amînarea implementării legii privind finanțele publice locale. Potrivit lui Cibotaru, hotărîrea reprezentanților SUA este un semnal de îngrijorare dat actualei guvernări, dar care nu va afecta simțitor relațiile dintre cele două țări.

„Anume Ambasada SUA, în calitate de donator, a recurs de fiecare dată la a pedepsi într-un fel guvernarea, pentru că nu și-a asumat anumite angajamente, iar acesta este un lucru regretabil. Decizia SUA este un semnal neplăcut dat actualei guvernări. Dar lucrurile sînt reparabile. Nu cred că această decizie va duce la schimbarea radicală a relației dintre Moldova și SUA. Cred că se va găsi un compromis în soluționarea problemei. În cazul în care nici în 2015 nu va fi pusă în aplicare legea, atunci guvernarea va trebui să se racordeze la decizia SUA”, a remarcat Cibotaru.

Expertul a mai precizat că actuala guvernare a decis să amîne pînă în 2015 implementarea legii finanțelor publice locale din rațiuni pur politice. Asta deoarece acordarea unei autonomii mai mari aleșilor locali ar fi un pas riscant pentru guvernanți, în pragul alegerilor parlamentare.

„Argumentele guvernării ce țin de amînarea implementării legii respective sînt de sorginte politică. Nu se dorește aplicarea acesteia în ajunul campaniei electorale, pentru a deține în continuare pîrghii de influență asupra primarilor”, a explicat analistul.

Menționăm că Ambasada Statelor Unite ale Americii a criticat hotărîrea actualei guvernări de a amîna implementarea Legii privind finanţele publice locale, anunțînd că stopează finanţarea proiectelor de descentralizare în Republica Moldova.

Legea urmează a fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав