X 
Cutremure stiri: 501

Expert: Criza din Ucraina a fost provocată de UE și SUA

3 mar. 2014,, 16:26   Economie
6684 4
Foto: wikipedia
În opinia specialistului francez în probleme de geopolitică Emeric Chopard, autoritățile SUA și UE nu trebuie să se mire de situația din Ucraina, pentru că ele singure au provocat-o.

„Acum noi vedem consecințele ușor de prognozat ale faptului că atunci cînd atenția Rusiei era concentrată asupra Olimpiadei de la Soci, SUA și UE, fără pic de responsabilitate, au susținut organizatorii loviturii de stat împotriva președintelui legal al Ucrainei”, a declarat Emeric Chopard, citat de Interfax.

Potrivit expertului, situația în Ucraina se va acutiza. Despre aceasta Chopard a declarat anterior, menționînd că „tulburările din Ucraina sînt provocate din exterior”. Totodată, expertul nu este mirat de acțiunile Rusiei, care a luat apărarea populației vorbitoare de limba rusă din Crimeea.

„Logic gîndind, era ușor de prognozat că Moscova nu va admite ca noile autorități ucrainene să amenințe populația vorbitoare de rusă din estul Ucrainei și Crimeei”, a menționat Chopard.

Potrivit expertului, Occidentul a decis să se joace cu focul, fără a lua în calcul posibilele consecințe, asmuțînd o parte a Ucrainei asupra celeilalte părți. „De aceea, este straniu că politicienii străini sînt mirați de sosirea „pompierilor ruși”, care încearcă să stingă conflictul”.

Chopard atenționează opinia publică că Europa și SUA „vor avea o răspundere colosală în fața istoriei pentru slăbirea statului ucrainean”.

Expertul îndeamnă toate părțile interesate – ucrainenii, statele UE și Rusia – să identifice în comun o soluție pentru depășirea crizei din Ucraina. În opinia lui Chopard, „părțile urmează să găsească o soluție care să corespundă voinței popoarelor și care ar păstra identitatea acestora”.

Emeric Chopard este scriitor, politolog, profesor și docent în geopolitică la universități și academii militare din Franța, Elveția, Maroc și Tunisia. Chopard este unul dintre cei mai cunoscuți experți în geopolitică din istoria contemporană a Franței.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав