Cutremure stiri: 505

Occidentul vrea să izoleze Rusia, după incursiunea în Crimeea

5 mar. 2014,, 12:00   Externe
8639 9
Foto: newsru.ua
UE şi SUA nu s-au înţeles asupra modului în care ar trebui pedepsit Putin pentru ocuparea Peninsulei Crimeea, europenii opunîndu-se dorinţei Washingtonului de a impune sancţiuni.

Secretarul american de Stat John Kerry și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vor discuta, azi, despre reducerea tensiunilor din criza ucraineană, scrie BBC News.

SUA acuză Moscova că a trimis trupe în regiunea ucraineană Crimeea, gest pe care îl ca califică drept un „act de agresiune”, acuzație negată de Kremlin.

În ciuda diferențelor, ambele părți au declarat că ar prefera calea dialogului. Moscova rămîne de facto în control asupra regiunii autonome din sudul Ucrainei.

Tensiunile au continuat, marți noaptea, în Crimeea, dar nu au existat informații despre producerea unor violețne.

La începutul acestei săptămîni, tensiunile au escaladat din cauza avertisementelor Rusiei că ar putea să intre și în estul Ucrainei, pentru a-i proteja pe rușii care trăiesc acolo. Declarația a atras condamări din toate părțile globului.

Pe de altă parte, NATO și Rusia discută azi la Bruxelles, secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen declarînd că Rusia a continuat să „încalce suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială”.

Șefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, va merge, azi, la Kiev, pentru a discuta cu noul guvern.

Iar Rusia a anunțat că a testat cu succes, marți, o rachetă balistică intercontinentală.

Americanii, susţinuţi de anumite state din Europa de Est şi de Suedia, doresc sancţiuni aplicate Moscovei, miniştrii de Externe din UE, divizaţi pe această problemă, preferă, în schimb, să promoveze medierea şi să monitorizeze situaţia din Ucraina, fără a aplica sancţiuni dure Rusiei.

Casa Albă a anunţat că suspendă relaţiile militare cu Rusia, inclusiv activităţile bilaterale, precum exerciţii militare, conferinţe sau reuniuni. Barack Obama a declarat că analizează o serie de paşi economici şi diplomatici, care vor izola Rusia şi vor avea un impact negativ asupra economiei Rusiei şi a statutului său în lume.

În Crimeea, forţele ruse au continuat să-şi întărească poziţiile, intimidînd şi înconjurîndu- i pe militarii din forţele navale ucrainene, în încercarea de a-i forţa să se predea fără a trage focuri de arme. Pe de altă parte, în estul Ucrainei, manifestanţi pro-ruşi au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale.

"Cerem Rusiei să nu escaladeze criza din Ucraina şi forţelor ruseşti din Crimeea să se întoarcă în bazele lor militare", a anunţat Pentagonul. Dialogul la nivel înalt va continua, însă, lăsînd deschise canalele de comunicare între secretarul Apărării, Chuck Hagel, şi omologul său rus, Serghei Lavrov. "O parte a presei a speculat că am putea să ne implicăm în regiune, să trimitem nave în zonă. Poziţiile noastre în Europa şi în Mediterană nu s-au schimbat", au precizat oficiali americani.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Reprezentanţilor, republicanul Ed Royce, a spus pentru CNN, ieri, că "pentru Rusia călcîiul lui Ahile este economia sa şi moneda naţională, rubla". "Trebuie să luăm măsuri şi să ne aliem cu Europa pentru o serie de paşi care ar avea cu adevărat impact asupra Rusiei: sancţiuni impuse băncilor cu capital de stat", a spus el. Preşedintele subcomisiei pentru afaceri europene a Senatului SUA, Chris Murphy, a afirmat că Senatul ar putea impune sancţiuni împotriva băncilor ruse şi va îndemna administraţia de la Washington să îngheţe activele instituţiilor publice din Rusia şi ale investitorilor privaţi şi să introducă restricţii de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав