Cutremure stiri: 501

Expert: Amînarea recensămîntului nu este o încălcare a Constituției

14 mar. 2014,, 17:31   Politică
4630 0
Foto: flux.md
„Amînarea termenelor de desfășurare a recensămîntului nu reprezintă o încălcare a Constituției”, susține expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu. Potrivit lui, aceste aspecte se reglementează printr-un simplu act normativ.

Potrivit deputaților din Partidul Comuniștilor, nu există niciun motiv de a contramanda recensămîntul, iar introducerea, în ultimul moment, a modificărilor la Legea cu privire la recensămîntul populaţiei ar putea fi o pregătire pentru falsificarea datelor recensămîntului.

„Proiectul prevede nu numai amînarea, dar și introducerea modificărilor în chestionare. Acum în acestea sînt incluse și întrebări de ordin personal, cum ar fi datele din buletinul de identitate. Avem motive să credem că coaliția de guvernămînt, în acest mod, intenționează să adune date pentru campania electorală. Proiectul are, de asemenea, un număr foarte mare de întrebări care va provoca confuzie în rîndul cetățenilor. Acestea se referă la apartenența etnică, limba maternă. În plus, proiectul prevede răspunderea pentru refuzul de a furniza date cu caracter personal. Mai mult decît atît, conform legii, pentru pregătirea acestui recensămînt a fost dat un termen de 10 ani. Prin urmare, a fost suficient timp pentru pregătiri și noi nu vedem nici un motiv pentru amînarea lui”, a spus deputatul comunist Artur Reșetnicov, intervievat de NOI.md.

Opoziția parlamentară în persoana comuniștilor și liberalilor a acuzat coaliția de guvernare de încălcarea Constituției. Deputații din opoziție cred că la o încălcare duce inițiativa ce se referă la modificările la Legea cu privire la recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor. Proiectul prevede modificarea datei recensămîntului „1-14 aprilie” în „12-25 mai”. Anterior, vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici, a afirmat că la baza amînării stau motive financiare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав