X 
Cutremure stiri: 505

Osmochescu: În Crimeea nu se întîmplă nimic neașteptat, ci doar repetarea lecțiilor de acum 20 de ani

18 mar. 2014,, 11:54   Societate
3708 2
Foto: flux.md
„Ceea se acum se întîmplă în Crimeea, cu mici excepții, repetă scenariul de acum 20 de ani din Transnistria. Însă nerecunoscuta RMN așa și nu a fost acceptată în componența Federației Ruse, cu toate că a solicitat acest lucru în repetate rînduri. Dar Crimeea va fi alipită la Rusia”, a declarat pentru NOI.md doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu.

Interlocutorul a atras atenția asupra disponibilității președintelui Putin, a Dumei de Stat și Consiliului Federației de a recunoaște independența Crimeii. Din aceste considerente, se poate concluziona că mai devreme sau mai tîrziu peninsula va adera la Rusia.

„Problema constă în statutul Crimeii în calitate de subiect al federației. Este puțin probabil că Crimeea va avea statut de republică cu drepturi depline, avînd în vedere că în componența Rusiei și așa sînt multe republici. Cel mai probabil, Crimeea va avea statut de autonomie”, consideră expertul.

„Cît privește multiplele adresări ale conducerii RMN privind alipirea la Rusia, Kremlinul este destul de mulțumit de actualul statut al Transnistriei. Întreținerea acestei enclave este destul de costisitoare pentru Rusia, însă ea va continua să acorde asistență regiunii și să-și mențină acolo influența, inclusiv prin prezență militară”. Nicolae Osmochescu este convins că autoritățile moldovene demult trebuie să înceteze a-și face iluzii în ce privește subiectul transnistrean. Republica transnistreană are toate atributele de stat. Moldova demult a pierdut această regiune, însă posibil că nu pentru totdeauna.

„Actuala guvernare a declarat că Moldova nu are un alt curs de dezvoltare decît cel european. În timpul apropiat Moldova intenționează să devină membru asociat cu UE. Și dacă cursul este ales corect și în primul rînd locuitorii Moldovei vor simți că viața a devenit mai bună în toate privințele, abia atunci putem spera că se va schimba și atitudinea Transnistriei față de alegerea noastră”, a conchis Osmochescu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав