Cutremure stiri: 505

Deputaţii moldoveni consideră că în Crimeea şi Transnistria sînt două situaţii diferite

21 mar. 2014,, 10:55   Politică
3052 1
Foto : noi.md
Majoritatea deputaţilor din Parlamentul Moldovei consideră că în Crimeea şi Transnistria sînt două situaţii diferite şi nu trebuie asemănate. Potrivit agenţiei "Infotag", despre aceasta deputaţii au afirmat pentru presă joi, în Parlament.

Liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, fost preşedinte al țării, a declarat că "situaţia din Crimeea şi din Transnistria nu au nimic comun şi scenariul ucrainean nu se va repeta în Moldova".

"Aceste situaţii au istorii diferite şi fiecare regiune, atît crimeeană, cît şi cea transnistreană au trecut prin procese diferite. Astfel de probleme nu se rezolvă dintr-odată. Dacă s-a reuşit cu Crimeea, nu înseamnă că se va reuși şi cu Transnistria. Niciodată nu voi susţine astfel de acţiuni. Chiar şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că respectă integritatea teritorială a Moldovei şi nu va agrava situaţia", a amintit Voronin.

Potrivit lui, "toate aceste momente puteau fi evitate, dacă fostul preşedinte al Rusiei Boris Elţin ar fi rezolvat această problemă cînd era în fruntea statului".

Alţi deputaţi, care au opinat pe marginea acestui subiect, au o părere similară.

"Rusia nu va recunoaşte independenţa Transnistriei şi nu va include regiunea în componenţa sa, cum doresc autorităţile Transnistriei. Nu cred că Rusia va face o astfel de prostie – să recunoască Transnistria. Dacă Moscova îşi va asuma acest pas, ea riscă izolare internaţională totală cu cele mai grave urmări pentru stat", a declarat deputata din partea Partidului Liberal Reformator, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, Ana Guţu.

Deputatul independent Mihai Godea a amintit că Transnistria a desfăşurat un referendum de aderare la Rusia încă în 2006 şi de cîteva ori s-a adresat Moscovei în această privinţă.

"Sper că nu se va întîmpla nimic asemănător. O situaţie similară s-a creat în 2008, cînd conducerea de atunci a Tiraspolului a solicitat Rusiei să recunoască independenţa aşa-numitei republici nistrene. Dar atunci Rusia a refuzat să facă acest pas", a subliniat Godea.

Și liberalii consideră că "Rusia nu este interesată în recunoaşterea independenţei regiunii, dar tinde să păstreze stabilitatea pentru a şantaja Moldova".

"Nu cred că Moscova, la etapa actuală, este interesată de recunoaşterea Transnistriei. Transnistria are un alt rol, această regiune este folosită de Rusia pentru a crea un fel de enclavă prorusă între Ucraina şi Moldova", a declarat deputatul PL Valeriu Munteanu.

Joi guvernul rus intenţiona să examineze situaţia din jurul Transnistriei. Însă, potrivit situaţiei de la ora 18.00 ora Moscovei, în presa rusă nu exista nicio informaţie în această privinţă. Potrivit vicepremierului Dmitri Rogozin, "Ucraina a anunţat blocarea Transnistriei, ceea ce este o încălcare gravă a statutului Ucrainei ca participant la procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean". Tot în zilele acestea, la Moscova a plecat o delegaţie din Transnistria, în frunte cu liderul administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Delegaţia va reveni la Tiraspol vineri dimineaţă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав