X 
Cutremure stiri: 505

Cum i-au pacalit rușii pe americani în cazul Crimeei

25 mar. 2014,, 10:08   Externe
14770 11
rușii i-au pacalit pe americani
Foto: simf.com.ua
Cum a reușit Rusia, într-un timp record și, oarecum, pe neașteptate, să anexeze Crimeea? Simplu: mascînd mesajele radio și angajînd o manevra de inducere în eroare la granița cu Ucraina.

Cine afirmă asta? Wall Street Journal. Potrivit publicatiei, Rusia a reusit într-atît sa ingreuneze strîngerea de informatii secrete legate de operatiunea in curs de pregarie in Crimeea, incît serviciile speciale americane au fost incapabile sa prezinte administrației Barack Obama o analiza tactica suficient de exactă.

Printre altele, nimic nu a permis descoperirea planului de preluare a controlului asupra Peninsulei cu ajugorul trupelor rusești dislocate acolo. Potrivit cotidianului, satelitii americani de spionaj au reperat o „concentrare de trupe rusesti la distanta de atac”, dar „interceptările” telefonice dintre liderii ruși, comandanți sau soldați nu au confirmat banuielile.

In opinia uneia dintre sursele ziarului, un înalt funcționar american, a carui identitate nu este divulgată, Rusia a reușit sa ascunda întreaga operațiune ținînd cont de specificul modului de lucru al serviciilor speciale americane. „Desi am primt un avertisment, nu am dispus de suficiente date pentru a înțelege ce anume se întîmplă”, a expliat interlocutorul WSJ.

Statele Unite intentioneaza sa repare aceasta „defectiune”, aceasta „gaura informationala” sporind utilizarea sistemului de sateliti si amplificand posibilitatile de interceptare radio pe teritoriul Rusiei, al Ucrainei si pe cel al tarilor baltice, scrie Wall Street Journal. Oficialii americani spera ca, astfel, sa „intre in posesia informatiilor privind planurile lui Putin inainte de punerea lor in aplicare”, a mentionat sursa cotidianului citat.

WSJ sustine ca primele date legate de intentiile lui Putin vizavi de Crimeea, analistii si diplomatii americani le-au primit inca din decembrie 2013. La acea data, s-a crezut ca Moscova ar putea intreprinde unele demersuri in vederea apararii interelor lor in Crimeea, in cazul unei inrautatiri a situatiei din regiune. In acest contex, comandamentul armatei SUA a cerut Pentagonului sa intensifice operatiunea de monitorizare a bazelor rusesti din Crimeea, dar nu au constatat nimic iesit din comun.

Cotitura s-a produs in 18 februarie, dupa explozia de agresiune la Kiev: spionajul SUA a inceput sa ia in serios varianta unui amestec militar al Moscovei in cazul „unei schimbari radicale a puterii” in Ucraina. Suspiciunile americanilor s-au intensificat in 25 februarie, cu patru zile inainte de „cucerirea” Crimeei, cand atasatul militar al SUA la Moscova a fost informat despre o exercitii inopinante ale trupelor ruse din mai multe districte ale Rusiei.

„Nu a fost nimic de genul ”, au recunoscut sursele Wall Street Journal. Cand Washingtonul a aflat ca „militarii rusi ocupa puncte strategice in Crimeea”, pe cladirea Parlamentului din Simferopol, capitala Peninsulei, flutura deja drapelul Rusiei. Iar cand, in 28 februarie, presedintele Obama a vorbit de integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei, Crimeea se afla, deja, sub controlul trupelor stationate acolo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав