Cutremure stiri: 505

Scindare într-un partid de guvernare de la Chișinău

26 mar. 2014,, 04:03   Politică
11647 7
Scindare într-un partid de guvernare de la Chișinău
Foto: noi.md
Partidul Liberal Reformator, care face parte din coaliția de guvernare din Moldova, se scindează din cauza candidaturii la funcția de ministru al Apărării, care le revine conform algoritmului de partajare a funcțiilor în stat.

Unul din liderii formațiunii, deputata Ana Guțu, a declarat pe 24 martie, pentru portalul deschide.md că liberal – reformatorii retrag candidatura radicalistului Vitalie Catan, din cauza că celelalte componente ale coaliției de guvernare au cerut înaintarea unui militar la această funcție.

”Ni s-a cerut să alegem un militar. Militar vor, militar vom propune”, a declarat Ana Guțu, subliniind că la finele săptămînii trecute liberal – reformatorii au avut o întrevedere cu Premierul Iurie Leancă și Nicolae Timofti, care ocupă funcția de Președinte al țării, la care s-a discutat acest subiect.

În același zi, o altă reprezentantă a PLR, vicepremierul pe probleme sociale, Tatiana Potîng, a declarat pentru presă că liberal – reformatorii rămîn pe poziții și nu înaintează o altă candidatură pentru șefia ministerului Apărării. „Vitali Catană este candidatura votată de Biroul politic al partidului. Atîta timp cît nu am auzit niște argumente pertinente împotriva Dlui, nu am pus în discuție alte candidaturi. Aceasta este candidatura partidului nostru și momentan nu văd care ar fi impedimentele”, a precizat vicepreședintele PLR, Tatiana Potîng.

Vitalie Catană este un comentator politic, cunoscut prin opiniile sale extreme de dreapta și este un mare susținător al unirii cu România, după ce Moldova va adera la Uniunea Europeană.

În septembrie 2013, fiind consilierul Președintelui Parlamentului, Igor Corman, Catană a criticat dur vizita Patriarhului Moscovei și întregii Rusii, Kiril, chiar dacă șeful său de pe atunci a avut o întrevedere cu Patriarhul.

Tot atunci, Catană a declarat că nu este de acord cu afirmația că ortodoxia moldovenească are 200 de ani, deoarece moldovenii sunt creștini apostolici, care au devenit creștini cu o mie de ani mai devreme decît rușii. Tot atunci, Catană a amintit despre scandalurile mediatizate privind cadourile făcute Patriarhului sub formă de ceas de mînă și ”afaceri cu țigări și alcool”.

Poziția radicalistă a lui Catană a fost evidențiată și de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, care s-a arătat sceptic privind corectitudinea deciziei PLR privind candidatura pentru funcția de ministru. Diacov a amintit că Vitalie Catană prin declarațiile sale se situează ”în dreapta dreptei”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав