Cutremure stiri: 505

Coaliția proeuropeană nu se va mai putea menține la putere – declarație

25 apr. 2014,, 12:24   Politică
13334 17
Foto: tribuna.md
Singura formulă viabilă pentru menținerea la guvernare a partidelor de dreapta proeuropene este revenirea la Alianța pentru Integrare Europeană. De acest lucru se arată convins analistul politic Bogdan Țîrdea, care a publicat pe blogul său o analiză a rezultatelor Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentate ieri.

„Partidele Coaliției de Guvernare Pro-Europeană nu se pot menține le putere, avînd cumulativ 36%. În schimb, puterea o păstrează fosta AIE, care are un scor de 49%. Sondajul astfel probează că CGPE ca proiect e unul neviabil, fiind repudiat de cetățeni, care preferă structura AIE, în care Filat era premier, Lupu – spicher, Ghimpu – președinte”, explică Țîrdea.

Un alt posibil scenariu la care face referire analistul, în baza rezultatelor BOP, constă în schimbarea cursului politic al țării, în urma revenirii partidelor de stînga la putere. „Pentru a distruge vectorul european și AIE/CGPE, este nevoie de lovit în PLDM și Vlad Filat, care sînt asociate cu acest vector. Distrugerea PLDM conduce la imposibilitatea creării unei coaliții proeuropene”, explică analistul.

Totodată, politologul opinează că sondajul prezentat de Institutul de Politici Publice trezește mai multe semne de întrebare, inclusiv în partea ce ține de scăderea dramatică a ratingului comuniștilor și a lui Vladimir Voronin.

„Cred că PCRM a scăzut, dar nu prea cred că atît de dramatic. 10% e prea de tot. Este o adevărată prăbușire politică și moarte electorală”, mai precizează Țîrdea.

Amintim că, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlament ar accede patru partide: PCRM – cu 24,3% din voturi, PLDM – cu 14,5 la sută, PD – cu 8%, iar pentru PL – cu 7,5 la sută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав