X 
Cutremure stiri: 505

Transnistrenii au fost momiți să semneze petiția privind unirea cu Rusia – opinie

15 mai. 2014,, 12:05   Societate
3638 1
Foto: vesti.md
Datele petiției semnate de locuitorii regiunii transnistrene, prin care cer unirea cu Rusia, nu sînt relevante, deși starea de spirit prorusă din raioanele de est ale țării se amplifică. Opinia aparține politologului Victor Juc și a fost exprimată pentru NOI.md.

Potrivit datelor campaniei de colectare a semnăturilor, circa 185 de mii de transnistreni se pronunță pentru alipirea regiunii de Federația Rusă, ceea ce constituie circa 37 la sută din populația locală.

„Prin astfel de petiții se încearcă repetarea scenariului din Crimeea. Stările de spirit filoruse sînt prezente și chiar s-au amplificat în raioanele de est ale țării, dar eu am o atitudine sceptică față de colectarea semnăturilor. Oamenii nu știu de fapt pentru ce semnează, li se spune că vor avea gaz mai ieftin, li se explică într-o formă tare simplistă problema. Numărul semnăturilor colectate îl pun la îndoială”, a explicat Juc.

În opinia politologului, existența unor inițiative separatiste în regiune semnalează despre o eventuală repetare a scenariului din Crimeea. Cu toate acestea, spune expertul, autoritățile de la Chișinău nu au prea multe opțiuni pentru stoparea acestor acțiuni.

„Autoritățile constituționale nu pot face nimic, pentru că nu controlează regiunea, care se află în afara jurisdicției statului. Tot ce pot face este să vină cu un apel la adresa structurilor internaționale, pentru a semnala încercarea de repetare a scenariului din Crimeea”, a precizat politologul.

Menționăm că actele cu semnăturile transnistrenilor au fost predate vicepremierului rus Dmitri Rogozin în timpul vizitei sale la Tiraspol. Autoritățile de la Chișinău au confiscat însă cutiile cu semnături în timpul verificărilor efectuate la bordul aeronavei ruse, pe Aeroportul Internațional Сhișinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав