X 
Cutremure stiri: 505

Igor Corman: Sînt sigur că după alegeri vom reuşi să avem o coeziune între politic şi societate

20 iun. 2014,, 12:22   Societate
2973 6
Foto: parlament.md
Preşedintele parlamentului, Igor Corman, şi-a exprimat, joi, convingerea că, după alegerile legislative din toamnă, vectorul european al Republicii Moldova va fi mai uşor de promovat, întrucît, în opinia lui, se va crea o coeziune dintre actorii politici şi societate.

Potrivit agenţiei "Infotag", Corman a făcut această declaraţie la Forumul UE - Republica Moldova, care se desfăşoară pe 19-20 iunie la Bălţi.

"Chiar dacă în condiţiile actuale, pînă la scrutinul din toamnă este mai greu de imaginat un consens al tuturor forţelor politice cu privire la vectorul european, sînt sigur că după alegeri vom reuşi să avem o coeziune între politic şi societate şi să promovăm un proiect naţional de integrare europeană. Pînă atunci însă trebuie să asigurăm stabilitate în ţară, să obţinem sprijinul majorităţii cetăţenilor pentru parcursul european al ţării noastre", a spus şeful Legislativului de la Chişinău.

El a enumerat o serie de provocări cu care se confruntă Republica Moldova în ajunul semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE, prevăzută pentru 27 iunie, între care presiuni din partea Rusiei, acţiuni de dezinformare din partea opoziţiei, situaţia din Transnistria şi tensiunile din Autonomia Găgăuză.

"Se încearcă o divizare a societăţii, impunîndu-se o alegere între vest şi est. Consider că este o abordare cinică, greşită, deoarece Acordul de Asociere nu este îndreptat împotriva cuiva, inclusiv a Federaţiei Ruse. Integrarea europeană înseamnă pentru noi un model de dezvoltare, pe care îl putem construi cu sprijinul activ al UE", a spus Corman.

El a susţinut că autorităţile de la Chişinău continuă dialogul cu cele de la Moscova, iar recentele "consultări moldo-ruse sînt benefice".

"Sperăm că în rezultatul acestei comunicări, deja anumite lucruri se clarifică. Este important să continuăm acest dialog, fiindcă interesul nostru este să cooperăm cu partenerii noştri tradiţionali din est", a punctat Corman.

În ceea ce priveşte situaţia din Autonomia Găgăuză, în opinia lui, "apele sînt tulburate mai mult de către politicienii locali şi de către cei de la Chişinău", dar nu de locuitorii din zonă.

"În pofida acestor provocări, agenda noastră este una clară. Pe 27 iunie vom semna Acordul de Asociere, apoi îl vom ratifica în Parlament. Pe termen scurt, Legislativul va acorda sprijinul necesar Guvernului pentru avansarea agendei de reforme, în primul rînd pentru a face mai bine văzută şi simţită dimensiunea internă a schimbărilor, inclusiv şi la capitolul salariilor şi pensiilor", a adăugat preşedintele Parlamentului.

La Bălţi are loc a treia ediţia a Forumului UE - Moldova, primele două fiind organizate în anii anteriori la Chişinău şi Berlin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав