Cutremure stiri: 501

Parlamentul a aprobat consolidarea regimului de sancţionare în sectorul financiar-bancar

26 iun. 2014,, 16:23   Societate
3215 0
Foto: justice.gov.md
Parlamentul a adoptat joi, în prima lectură, un proiect de lege ce are ca scop sporirea transparenţei şi calităţii acţionariatului bancar, precum şi înăsprirea responsabilităţii pentru încălcări în sectorul financiar-bancar.

Potrivit agenţiei "Infotag", proiectul prevede operarea modificărilor şi completărilor la Legea instituţiilor financiare şi Legea cu privire la gaj. Potrivit viceministrului Justiţiei Nicolae Eşanu, "proiectul este îndreptat spre consolidarea posibilităţile Băncii Naţionale (BNM) de a efectua eficient funcţia de supraveghere şi reglementare a sectorului bancar".

"Modificările vizează trei aspecte. În primul rînd, cota substanţială, ce semnifică dreptul la proprietate şi ce corespunde la 5% sau mai mult din capital, pentru deţinerea căreia este necesar acordul BNM, se reduce la 1%. Acest amendament asigură transparenţa acţionarilor băncii. O altă modificare interzice transmiterea acţiunilor băncii în calitate de gaj, pentru a exclude riscul influenţei creditorului asupra debitorului, în cazul dat – acţionar al băncii. Al treilea amendament introduce modificări la Codul penal, stabilind răspunderea pentru nerespectarea regulilor de control asupra băncilor", a spus el.

Democratul Sergiu Sîrbu consideră că "amendamentul cu privire la interdicţia de a gaja acţiunile băncii riscă să încalce prevederile Constituţiei".

"Am observat încălcarea a cinci articole ale Constituţiei, care prevăd garantarea dreptului la proprietate, egalitate în faţa legii, economia liberă, concurenţă loială. Noi din start îi transformăm pe acţionarii băncilor în oameni cu intenţii rele şi simţim intuitiv că vor exista încălcări cu acţiunile lăsate ca gaj", a menţionat deputatul.

Potrivit democratului, "în cazul unor astfel de dubii este necesară crearea unor alte mecanisme de supraveghere suplimentară, pentru a nu admite încălcarea legii cu acţiuni".

În replică, Eşanu a spus deputatului că "dreptul la proprietate nu subînţelege dreptul absolut şi poate fi supus limitărilor în caz de necesitate".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав