Cutremure stiri: 505

Parlamentul a majorat cheltuielile bugetului

11 iul. 2014,, 16:00   Economie
4611 0
Foto: profiportal.ru
Parlamentul Moldovei a aprobat în prima lectură amendamente la Legea bugetului de stat pentru 2014, majorînd substanţial componenta cheltuielilor. Potrivit agenţiei "Infotag", componenta veniturilor la buget constituie 27,144 miliarde de lei, a cheltuielilor – 29,677 miliarde de lei. Deficitul bugetului constituie 2,533 miliarde de lei.

Prezentînd deputaţilor modificările la Legea bugetului de stat, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a spus că amendamentele la buget au fost elaborate de specialişti, ținînd cont de situaţia reală a economiei, precum şi de indicii macroeconomici precizaţi de Ministerul Economiei şi Banca Naţională.

Potrivit ministrului, marea parte a cheltuielilor din buget este legată de majorarea salariilor în sectorul bugetar, precum şi de suplimentarea financiară a programelor sociale ale statului. Este vorba despre majorarea salariilor din 1 septembrie 2014 pentru toate categoriile de profesori şi pedagogi, lectori universitari, angajaţi din domeniul culturii, precum şi deţinători de titluri academice, fapt ce a necesitat aproape 400 de milioane de lei.

Arapu a atras atenţia Parlamentului la sporul industriei în perioada ianuarie-martie cu 3,6%, iar a productivităţii agriculturii – cu 7,4%. Ministrul a spus că, potrivit datelor pentru ianuarie-mai 2014, indicele de acoperire a importului cu export este de 46,3%.

Vorbind despre indicii macroeconomici, care au fost luaţi în calcul la elaborarea modificărilor la Legea bugetului, ministrul a spus că nivelul inflaţiei în 2014 va fi de 5,2%, iar cursul leului faţă de dolarul SUA, la sfîrşitul anului, va fi de 13,5 lei pentru 1 dolar SUA. Indicele agregat de majorare a salariilor angajaţilor din sectorul bugetar depăşeşte 1 miliarde de lei.

Deputaţii din Partidul Comuniştilor (PCRM) au criticat modificările propuse de ministrul Finanţelor, considerînd că "bugetul aprobat este imposibil de realizat", deoarece nu corespunde situaţiei reale din economie.

"Vorbiţi de cursul leului faţă de dolarul SUA la nivel de 13,5 lei pentru 1 dolar, cînd cursul real deja depăşeşte 14 lei pentru 1 dolar. Însuşi guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a explicat deja că leul moldovenesc nu poate reveni la cursul precedent", au amintit comuniştii.

Ministrul a explicat că, potrivit prognozelor actualizate ale Ministerului Economiei privind indicii macroeconomici, cursul leului moldovenesc la finele anului 2014 va constitui 13,5 lei pentru 1 dolar.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a propus deputaţilor să adreseze toate obiecţiile, modificările şi completările la bugetul pentru 2014 în comisie, pentru a fi luate în consideraţie la examinarea proiectului de lege în a doua lectură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав